SARAH MACDOUGALL – GRAND CANYON

Ik hoop dat u en mijn vrouw het mij niet kwalijk zullen nemen, maar ik wil deze recensie beginnen met een regelrechte liefdesverklaring aan de in Malmö, Zweden geboren, maar in het Canadese Whitehorse, Yukon wonende zangeres en songschrijfster Sarah MacDougall. Mijn verliefdheid slaat niet op haar uiterlijk, hoewel ze er zeker wel mag wezen, maar vooral op haar adembenemend mooie stem en haar betoverende liedjes waarmee ze me helemaal overstuur kan brengen.

Mijn eerste kennismaking met Sarah MacDougall dateert van 2009 toen ik haar debuutplaat “Across The Atlantic” met zeer lovende kritieken in de recensie voor ‘Rootstime’ mocht voorzien. Daarna mocht ik in 2011 eveneens haar volgende album “The Greatest Ones Alive” voor dit magazine recenseren.

Ik ontdekte het liedje “Sometimes You Lose, Sometimes You Win”, een heerlijk catchy song die nu al gedurende zo’n vijf jaar zowat wekelijks luid door mijn huiskamer weergalmt, daarbij een vrolijk meezingende (valsam) doet ontstaan, die intussen van diezelfde alles relativerende songtitel zijn lijfspreuk en levensmotto heeft gemaakt.

Maar het leven gaat in een ijltempo verder en ook Sarah MacDougall is liedjes blijven schrijven. Acht van die nieuwe folk- en popsongs heeft zij nu samengebracht op een derde album dat de titel “Grand Canyon” heeft gekregen, naar een gelijknamig liedje uit deze cd. De op bijgaande video te beluisteren openingstrack “I Want To See The Light (Lost From Our Eyes)” is een anti-racismelied dat zij samen met zangeres Erika Angell van het Zweeds-Canadese echtpaar en indie rockduo ‘Thus:Owls’ brengt.

Diezelfde Erika Angell zingt ook mee bij het voor beide zangeressen nostalgische Zweedstalige nummer “Malmö I Mitt Hjärta” (vrij vertaald: ‘Malmö in mijn hart’) waarin ze op schitterende wijze hun onvoorwaardelijke liefde voor hun beider geboorteplaats in Zweden uitzingen. Een andere gastvocaliste is de uit Halifax afkomstige folk- en popzangeres Rose Cousins die haar bijdrage aflevert voor het samen met Sarah MacDougall uptempo gebrachte liedje “Sparrowhead”.

De albumtiteltrack “Grand Canyon” is een ijzersterk nummer vol symboliek dat de kwaliteit van het hierboven vermelde “Sometimes You Lose, Sometimes You Win” kan evenaren, zowel qua songtekst als qua aanstekelijke melodie. In het samen met Leah Abramson (van ‘The Abramson Singers’) gebrachte “The Story Of Pippi And Lionheart” brengt Sarah MacDougall twee alom bekende sprookjesfiguren samen en laat ze in die song een liefdesrelatie ontstaan tussen een meisje dat de rol van Pippi Langkous krijgt toebedeeld en dat verliefd wordt op ‘Lionheart’ uit de animatiefilm ‘Avatar’.

We hoeven echt niet in detail te treden over elke track op deze plaat, maar we kunnen u anderzijds toch fijntjes laten weten dat ook de drie resterende liedjes “Baby, It’s Only Rock’n’Roll”, “Devil’s Gap” en slotsong “2012” kwalitatief even hoogstaand zijn als de eerder vermelde vijf nummers.

Ook na deze derde plaat van Sarah MacDougall blijven we haar een unieke zangeres en songschrijfster vinden, iemand die buiten de conventionele lijntjes kleurt en folksongs perfect in harmonie weet te brengen met hedendaagse popmuziek. We waren, zijn en blijven onvoorwaardelijk fan en we kunnen nauwelijks wachten op alweer een nieuwe plaat van deze Canadese topartieste.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video