THE TALLEST MAN ON EARTH – DARK BIRD IS HOME

“Shallow Grave” was in 2008 het debuutalbum ter kennismaking met de Zweedse singer-songwriter Kristian Matsson, veel beter bekend in de muziekwereld als ‘The Tallest Man On Earth”, dit echter ondanks zijn eerder kleine gestalte van 1 meter en 65 centimeter. Klein maar dapper, dat bewees deze nu 32-jarige muzikant daarna nog enkele keren met zijn volgende studioalbums “The Wild Hunt” uit 2010 en “There’s No Leaving Now” uit 2012 en met twee ep-tjes die tussendoor zijn verschenen.

Nu ligt hier zijn vierde plaat in de cd-speler toertjes te draaien om heerlijk muzikale klanken door de boxen van de stereo-installatie te jagen. De tien nieuwe songs op “Dark Bird Is Home” zijn stuk voor stuk pareltjes die zijn kwaliteiten als songschrijver ruimschoots in de verf weten te zetten. Zijn charismatische podiumprésence die via zijn uitstekende gitaarspel vlekkeloos overloopt in zijn zeer knappe liedjes heeft intussen al elke muziekliefhebber weten te overtuigen van zijn torenhoge talent. Kristian Matsson’s muzikale voorbeelden zijn dan ook niemand minder dan Nick Drake en Bob Dylan.

“Dark Bird Is Home” begint heel rustig met beklijvende zang en akoestische gitaar in de openingstrack “Fields Of Our Home” die naar het einde toe onder bombastische klanken wordt bedolven. Net als bij zijn vorige platen wordt de instrumentatie bij de liedjes op deze plaat sober en beperkt gehouden, waardoor zijn centraal geplaatste, speciale stemgeluid des te beter tot uiting kan komen.

Een lekker swingende sound krijgen we in “Darkness Of The Dream”, het meest uptempo gebrachte liedje op dit album, en een song waarbij een heus koortje voor backing vocals zorgt. De liedjes op deze plaat balanceren tussen folk, alt.country en pop en ‘The Tallest Man On Earth’ worstelt zich probleemloos door elk van deze muziekgenres, o.a. in het akoestische, enkel door ‘finger-picking’-gitaarspel begeleide “Singers”, het zachtjes swingende “Slow Dance” of de catchy popsong “Sagres” (zie video) die een beetje aan de sound van ‘The War On Drugs’ doet denken.

Tussendoor brengt hij ook nog een pianoballad in “Little Nowhere Towns” en traditionele folkrock in het door klarinet begeleide nummer “Timothy” en in het grappig klinkende “Beginners”. De klassieke singer-songwriter in Kristian Matsson komt dan weer naar boven in het mooie “Seventeen” en in de heerlijke albumtiteltrack “Dark Bird Is Home” waarmee een einde aan deze schitterende cd komt.

Dit album werd in diverse landen en in verschillende studio’s opgenomen, simpelweg omdat ‘The Tallest Man On Earth’ bijna het hele jaar onderweg is geweest voor optredens over de hele wereld. We durven vermoeden dat het vele toeren voor hem nog niet ten einde zal zijn, want iedereen zal deze tien nieuwe liedjes weer graag live op een podium vertolkt zien worden door de fysisch kleine maar artistiek heel grote Zweedse singer-songwriter.

(valsam)

 

Zondag 25 oktober: Ancienne Belgique, Brussel, BE
Maandag 26 oktober: Tivoli Vredenburg, Utrecht, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dead Oceans
Distr.: Konkurrent

video