HEIDI BREYER – LETTERS FROM FAR AWAY

De drie vorige platen van de Amerikaanse pianiste en componiste Heidi Breyer waren debuutalbum “Winter Light” in 2009, “Another Place And Time” uit 2010 en “Beyond The Turning” uit 2012. De manier waarop haar nieuwe vierde album “Letters From Far Away” wordt gepresenteerd, ben ik in mijn loopbaan als muziekrecensent tot op heden nog nooit tegengekomen.

De klassiek geschoolde pianiste uit Bloomsbury, New Jersey componeerde elf nummers die ze op een eerste schijfje helemaal solo op een klassieke piano speelt en die ze op een tweede schijfje opnieuw brengt, maar deze keer omkleed met een hele serie andere instrumenten. Zo werden de strijkinstrumenten viool en cello, de blaasinstrumenten hoorn, althobo, klarinet en saxofoon en gitaren (akoestische, elektrische en bas) aan de pianonummers toegevoegd, waardoor ze opeens helemaal anders en veel ruimer zijn gaan klinken.

Heidi Breyer produceerde deze nieuwe platen zelf met de hulp van opname-ingenieur Tom Eaton en akoestisch gitarist Will Ackerman, een levende ‘finger-picking’-legende in deze wereld van klassieke muziek, jazz en ‘New Age’. Ondanks die additionele instrumentatie moet u vooral geen bombastische geluiden verwachten op “Letters From Far Away”, want er werd wel degelijk voor gewaakt dat de beoogde intimistische sfeer ook in deze meer georkestreerde uitvoeringen kon blijven bewaard.

Hoe klinkt dit nu allemaal, zult u zich misschien afvragen. Welnu, om dat voor u ter verduidelijken hebben we een video van Heidi Breyer achter de piano bij de vertolking van het nummer “Scarborough Fair” aan deze recensie toegevoegd. “Letters From Far Away” werd opgevat als de weerspiegeling van een sprookjesachtig liefdesverhaal dat meer dan een halve eeuw geleden zijn ontstaan heeft gevonden bij twee geliefden die al die tijd door de grote oceanen werden gescheiden en uiteindelijk toch in elkaars armen konden vallen.

De pianiste zegt zelf voornamelijk beïnvloed te zijn door het werk van Rachmaninov, Mendelssohn, Chopin en Johan Sebastian Bach. We hopen dat ze zich bewust is van het feit dat ze zelf toekomstige klassieke muziek heeft gecomponeerd voor deze plaat. Misschien zullen binnen enkele eeuwen jonge pianisten dan wel over Heidi Breyer als een voorbeeld en inspiratiebron spreken.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Winterhall Records

video