JOEY FLIP & AURORA – RELEASE

Zanger, gitarist en songschrijver Joe Filipovich uit Cottage Grove in de Amerikaanse staat Minnesota is de stuwende kracht die zich verschuilt achter het pseudoniem ‘Joey Flip’. Hij speelt op gitaar, ukelele en mondharmonica, terwijl zijn vrouwelijke partner Aurora Wahlstrom voor de zang zorgt en op piano tokkelt bij de tien songs die gebundeld werden op het album “Release” van ‘Joey Flip & Aurora’, ook wel optredend onder de naam ‘The Blue Cities’.

De gehanteerde muziekstijlen die we op deze cd krijgen aangeboden variëren van jazz over blues tot R&B en soul. De keuze voor muziek was de optie die Joe Filipovich verkoos om na 12 jaar te kunnen ontsnappen aan zijn dagelijkse job als huis-aan-huis-verkoper van stofzuigers. Kan het nog meer clichématig klinken.

De inspiratie voor de zang bij zijn composities vond hij o.a. bij Amy Winehouse, Adele en de wat oudere soulzangeressen Etta James en Aretha Franklin, terwijl hij het bluesgitaarspel van Stevie Ray Vaughan. Muddy Waters en Eric Clapton probeerde te evenaren.

Aurora opent dit album als zangeres van de jazzy song “Not For Me”, gevolgd door een gitaarbluesnummer “I Can Tell” waarin Joey Flip achter de microfoon heeft plaatsgenomen en Aurora halverwege mee komt zingen. “Esta Noche” heeft invloeden uit de Spaanse flamencomuziek en Stevie Ray Vaughan lijkt opnieuw tot leven te komen in bluesballad “Mess Around” waarbij Aurora als een volwaardige jazz-zangeres komt zingen.

Zij neemt daarna plaats achter de piano voor het nummer “This Little Thing” (zie video). Dan volgt een volledig instrumentale gitaarbluestrack met “Rain” en een door Joey Flip gezongen bluessong “6 Feet Underground”. De vrij experimentele tracks “Don’t Come Around” en “Whipping Post” kunnen ons wat minder bekoren, maar dat wordt aan het einde van deze plaat ruimschoots goed gemaakt door “4th Street Alley”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video