KERSTIN BLODIG – OUT OF THE WOODS

Het interessante verhaal achter het Duitse platenlabel ‘Stockfisch Records’ hebben we hier op deze pagina’s al een paar keer verteld. Het al in 1974 door Günter Pauler opgerichte label wil vooral een forum bieden aan de betere singer-songwriters in Europa en zich daarbij vooral toespitsen op dergelijke artiesten uit minder bekende muzieklanden als Schotland, Wales, Ierland of Zweden en Noorwegen.

Kerstin Blodig is zo’n Noorse zangeres, songschrijfster en gitariste die zich op het brengen van de traditionele Keltische folkmuziek heeft toegelegd. Ze toert de laatste jaren doorheen de hele wereld als zangeres bij de Keltische formaties ‘Talking Water’ en ‘Norland Wind’, een groep waar ook twee ‘Clannad’-leden deel van uitmaken.

Daarnaast treedt ze in Noorwegen op als soloartieste en als 50% van het folkduo ‘Kelpie’ naast de op akoestische gitaar spelende ‘finger-picking’ Schotse muzikant Ian Melrose. In 2002 verscheen in thuisland Noorwegen de cd “Valivann”, haar debuutplaat als soloartieste. Daarna volgde het album “Trollsang” in 2005 en een derde solo-cd getiteld “Nordisk Sjel” in 2008.

De kristalheldere stem en haar uitstekende gitaarspel bij de folkballads vormen de belangrijkste muzikale kenmerken van Kerstin Blodig. Voor ‘Stockfisch Records’ trok ze in de lente van dit jaar de Duitse bossen in om er haar eerste internationaal uitgebracht album “Out Of The Woods” op te nemen, een plaat waarbij de luisteraar mee kan genieten van het geluid van de vogeltjes in het bos en het ruisen van de groene vegetatie.

Dit album bestaat uit dertien nummers waarvan er heel wat uit haar vorige Noorse albums werden getrokken. Qua zang wisselt Kerstin Blodig op deze cd af tussen haar moedertaal en het Engels. De oudere nummers werden wel opnieuw opgenomen voor deze plaat. Er zijn onder de albumtitel “Out Of The Woods” ook drie ter plekke geïmproviseerde liedjes te horen. Dat zij haar roots heeft in het land van de trollen, de elfenkoningen en de bosnimfen valt overduidelijk waar te nemen in deze nummers.

We krijgen dromerige liedjes die qua instrumentatie zeer sober en minimalistisch werden gehouden, maar waar hier en daar toch een fiddle, harp of accordeon bijspringt om de klanken van de akoestische gitaar van Kerstin Blodig en Ian Melrose te versterken. “Fause Fause” is een bewerkte Schotse traditional, terwijl “Jeg Lagde Meg Så (Herr Ole)” een stokoude Noorse folkballad is. “Solbønn” (zie video) is een liedje over de lente en over de Noorse trollen en “Liti Kjersti Of Elvekongjen” gaat over de sprookjesfiguren die de elfenkoningen toch nog altijd zijn.

Voor het componeren van de song “The Power Of The Moon” werd Kerstin Blodig geïnspireerd door een schilderij ‘Moon Light’ uit 1895 van de beroemde Noorse schilder Edvard Munch, die we ook van ‘De Schreeuw’ kennen. In het traditionele liedje “Nattergalen” kan je werkelijk die nachtegalen horen fluiten en zingen. Ian Melrose schreef het nummer “The Ferryman” en het a capella gezongen nummer “Den Blomstertid Nå Kommer” sluit dit album op serene en beklijvende wijze af.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch Records

video