STEPHEN DUROS – AEAEA

Toen ik het cd-hoesje van het album “AEAEA” van gitarist Stephen Duros uit Oakland, Californië onder ogen kreeg, werd ik een beetje verrast door de titels van de tracks die ik op de achterkant van het hoesje vermeld zag staan. Eigenlijk ging het helemaal niet om titels maar om Romeinse cijfers, gaande van “I” tot “XII”.

Hij heeft zijn instrumentale composities voor gitaar dan ook gewoon genummerd in plaats van betiteld en beschouwd die verschillende tracks als hoofdstukken in een muzikaal verhaal. Op de video bij deze recensie hebben we zo “Chapter II” meegegeven, waarvan u het verschil met de andere “Chapters” wellicht nooit zult kunnen ontdekken.

Stephen Duros speelt op een akoestische gitaar met nylon snaren en heeft voor zichzelf een specifieke speelstijl ontwikkeld die voor een deel zijn oorsprong vindt in de Spaanse flamencomuziek. Tijdens deze nummers wisselt hij soms plots van stijl en mixt hij Aziatische en Oosterse klanken in de composities. Een andere keer lijkt hij een uitstapje in de richting van de jazzmuziek te wagen en zelfs reggae en popmuziek komen eventjes aan bod.

Voor Stephen Duros was het grote voorbeeld en inspiratiebron als gitarist de Duitse ‘New Age’- en jazzgitarist Ottmar Liebert, waarmee hij gedurende drie jaar opgetreden heeft en waarmee hij diens voor een ‘Grammy Award’ genomineerde plaat “The Scent Of Light” heeft opgenomen. Ottmar Liebert levert hier een wederdienst door op “Chapter X” met een elektrische gitaar mee te spelen.

Als solo-performer bracht Stephen Duros reeds drie platen uit met “Thira” in 2006, “Miranda” in 2008 en “Urban Flamenco” in 2011. Nu volgt daar dus deze vierde soloplaat “AEAEA” op, een cd die eigenlijk gewoon in het verlengde van zijn eerdere werk ligt en vooral levensgenieters en fans van rustige achtergrondmuziek zal kunnen bekoren.

(valsam)

- STEPHEN DUROS - AEAEA: Chapter II from Stephen Duros on Vimeo.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Luminescent Records

video