TOM CAUFIELD – THINGS I HEARD WHILE IN THE WOMB

We hadden hier met Stephen Duros nog maar pas een passage van een virtuoos gitaar spelende instrumentalist en hier is alweer zo’n muzikant die van het excellente vingerwerk op het zes snaren tellende instrument zijn specialiteit heeft gemaakt.

Deze keer gaat het over Tom Caufield, een man uit Los Angeles die al meer dan 20 jaar platen opneemt waarop hij zijn kunstjes op akoestische gitaar laat horen. De cd “Tales From The Wine Dark Sea” uit 2014 met elf instrumentale gitaarversies van Ierse en Turkse traditionals was zijn laatste muzikale exploot.

Met zijn nieuwste album “Things I Heard While In The Womb” probeert Tom Caufield nog origineler uit de hoek te komen. Deze plaat bestaat uit amper drie composities. Opvallend hierbij is dan wel dat de duurtijd van deze drie tracks varieert van bijna 24 minuten voor “Waif Among The Reeds” over 3 minuten en 47 seconden voor “Rubies On Fallen Leaves” tot 11 minuten en 11 seconden voor de laatste track “Palace Of Broken Mirrors”.

Bijkomende informatie is dat er ook een ‘Expanded Edition’ van deze nieuwe cd van Tom Caufield werd uitgebracht met daarop nog meer lang uitgesponnen composities. We hebben op de bijgaande video een 6 minuten en 20 seconden durende extract van het 22 minuten lange nummer “Rust Of The New Babylon” uit die ‘Expanded Edition’ toegevoegd.

Het gitaarspel op een akoestisch exemplaar met nylon snaren staat centraal op dit album, maar er wordt hier en daar extra instrumentatie toegevoegd met ‘Moog’-synthesizer, harp en piano wat voor een wat ruimere orkestratie bij deze nummers zorgt. Maar het blijft voor ons toch een heel speciale ervaring om een uur lang naar dergelijke instrumentale gitaarmuziek te luisteren. Misschien is het voor u wel ideaal om op de achtergrond te laten afspelen tijdens uw yoga-oefeningen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: The Bohemian Embassy

video