MEC YEK - SUPER DIVER CITY

Mec Yek, een muzikaal gezelschap uit Brussel, is de verpersoonlijking van de multiculturele samenleving. De muziek is een soort van worldfusion met invloeden uit de gypsy muziek, als ook Balkan Beat, dub, ska, latin en soul. Dit muzikale amalgaam zorgt voor aangenaam en spannend luister plezier.

Halverwege de jaren ’90 komt Piet Marin, frontman van de band “Jaune Toujours” terecht in zigeunerkringen en neemt hij het besluit om met zijn accordeon af te reizen naar de Roma in Slowakije. Alle impressies van het dagelijkse muziekleven aldaar nam hij op in het repertoire van zijn band, deze gypsy spin-off van “Jaune Toujours” heet vanaf dan “Mec Yek”. Ze blijven niet in het spoor van de traditionele Roma muziek, maar geven er hun eigen draai aan met veel andere invloeden. Dat hun muziek bij de jongere generatie Roma zeker aansloeg, bleek wel bij een winters optreden in Gent toen tijdens de bisnummers twee jonge Romani zangeressen het podium opsprongen om mee te zingen en dat doen ze nog steeds want ze maken inmiddels deel uit van Mec Yek.

“De multiculturele samenleving is dood verklaard - terwijl ik dacht dat we er nog niet eens aan begonnen waren- en de superdiversiteit werd uitgeroepen…al die jaren hebben we in elk geval met zijn allen gewerkt aan een waardevol en oprecht alternatief voor de clichés die nog altijd rond de Roma, de zigeuners hangen “, aldus Piet Maris.

“Super Diver City”, de tweede cd van Mec Yek staat vol verrassingen, negen traditionele Roma liederen, echter met een geheel nieuw en eigen arrangement, twee nummers geschreven door de zangeressen Katia en Milka en één cover van een Amy Winehouse nummer (“Black to Black”) ook gezongen in het Roma (“Pale Tsha Kalo”). Dat geldt voor alle nummers, maar in het cd-boekje staat keurig de vertaling in het Nederlands en Frans. Balkan zigeunermuziek, het is maar een etiket want er is sprake van invloeden uit meerdere richtingen, zoals hierboven al beschreven. Geen viool is hier bijvoorbeeld te horen, maar dan weer wel een hammondorgel (!). De bezetting van de band bestaat uit Katia & Milka Pohlodkova (vcls), Piet Maris (accordeon, vcl), Théophane Raballand (drs, perc.), Mathieu Verkaeren (bs, ukelele) en Mattias Laga (ss, clt). Aanstekelijke muziek, heel geschikt om een druilerige regendag te voorzien van de nodige zonneschijn!

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Label : Choux de Bruxelles
Distr. : Music & Words

video