O’CONNELL & LOVE – MINESWEEPING

Larry Love (zijn geboortenaam is Robert Spragg) is de leadzanger van de in 1992 door hem opgerichte blues- en rockformatie ‘Alabama 3’ uit Brixton, Londen. In 2006 bracht hij onder de naam Robert Love met “Ghost Flight” een eerste soloplaat op de markt waarvoor hij songs had geschreven in een nauwe samenwerking met Brendan O’Connell. Bijna tien jaar later hebben beiden de handen opnieuw in elkaar geslagen om als duo onder de naam ‘O’Connell & Love’ een tweede plaat uit te brengen.

“Minesweeping” bestaat uit dertien nieuwe nummers, waarvan er acht gebracht worden in een samenwerkingsverband tussen Larry Love en een bekende gastmuzikant met sterk variërende roots. De Pakistaans-Britse zangeres en songschrijfster Rumer mag haar vocale engelenzang afleveren voor twee nummers “Hangover Me” (zie video), de eerste single die uit dit album wordt uitgebracht, en “Shake Off Your Shoes”. De 74-jarige Canadees-Amerikaanse singer-songwriter Buffy Sainte-Marie met indiaanse roots zingt mee bij de song “Call A Cab Cinderella”. ‘Alabama 3’- en ‘Screaming Skulls’-zangeres Aurora Dawn geeft het beste van zichzelf bij het nummer “Goodbye To Mr. Blue”.

June Miles-Kingston is een drumster en backing vocaliste die bij diverse bands actief was, o.a. ‘Everything But The Girl’, ‘Fun Boy Three’, ‘Big Country’ en ‘The Communards’. Zij speelt en zingt op dit album mee bij de nummers “Come On Boy” en “Uncertain Harbour”. Voor “Love Is Like A Rolling Stone” werd een beroep gedaan op zanger en rapper Tenor Fly (‘Freestylers’) en het enfant terrible van de Britse popmuziek Pete Doherty (‘The Libertines’ & ‘Babyshambles’) en ex-vriendje van supermodel Kate Moss helpt dit album mee afsluiten met de titeltrack “Minesweeping”.

Brendan O’Connell en Larry Love hadden samen in de voorbije jaren dertig nummers geschreven, waaruit ze nu 13 tracks hebben geselecteerd om op “Minesweeping” geplaatst te worden. De ongebruikelijke samenwerking met andere artiesten die actief zijn in diverse muziekstijlen is verrassend en origineel. De credits hiervoor zijn voor een gedeelte bestemd voor producer ‘Wizard’ (aka Greg Fleming), een man die vooral gekend is als producer van ‘dance’-muziek en die klus eerder al klaarde voor o.a. ‘The Chemical Brothers’ en ‘Dizzee Rascal’

Larry Love’s stem doet ons soms denken aan de bariton van Leonard Cohen of Mark Lanegan, hoewel ze wat minder diep, doorleefd en grauw klinkt. Samen met zijn muzikale buddy Brendan O’Connell heeft hij 7 jaar over de opname van “Minesweeping” gedaan, maar het resultaat was het lange wachten zeker waard. Dit is een bijzonder aangenaam en leuk album, waaruit we de zonder hulp van derden gebrachte Van Morrison-achtige popballad “It Was The Sweetest Thing” en het catchy swingende “If It’s Not Broken” als onze absolute favoriete tracks hebben geselecteerd.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mountmellick Music

video