DADDY MACK BLUES BAND - A BLUESMAN LOOKS AT SEVENTY

Zeventig is hij inmiddels geworden, de briljante bluesartiest, Daddy Mack Orr. Terecht heeft hij zijn nieuwste album “A Bluesman Looks at Seventy” getiteld. En wat hij ons hier weer laat horen is op zijn zachts uitgedrukt indrukwekkend.

Het is haast niet te geloven dat Mack pas op zijn vijfenveertigste besloot om zich zelf gitaar te leren spelen. Oefenen en nog eens oefenen tot hij het volledig onder de knie had. Dat ging vrij snel want een paar jaar later speelde hij al mee met de legendarische Soulbluesband The Fieldstones. Enkele jaren zag de “Daddy Mack Blues Band” het daglicht. In 2000 resulteerde dat in hun eerste album “Fix It When I Can”. Mack’s présence op het podium en zijn , zeg maar, vet gitaargeluid zorgde mee voor zijn bekendheid.

Inmiddels is de artiest met deze uitgave aan zijn zevende album toe. Het geheel werd geproduceerd door Eddie Dattel en Wally Ford die ook voor het gros van de veertien (!) nummers instonden. De band bestaat naast Mack, gitaar en zang, verder nog steeds uit James Bonner, slaggitaar; Harold Bonner, bas; en "Fast" Eddie Lester, drums.

Aftrapper is het feestelijke, lichtjes funky gekruide “Champagne Fantasy” met die specifieke zang van Mack en diens even boeiende snarensolo een prima binnenkomer. Mierenneukers kunnen het misschien hebben over de traagheid van ’s mans stem maar wij stellen daar de spontaniteit en de helderheid tegenover. De songs lijken Mack wel op het lijf geschreven. Verhalen over geldzucht, vrouwen worden door de artiest meer dan overtuigend neergezet. Er doen nogal wat kleppers mee aan dit werkstuk. De slide van Brad Webb op “Muddy Waters” is alweer schitterend. Verder noteerden we ook nog de geslaagde bijdragen van Adam Levin op orgel in “Red, White, Blue & Green” waar co-producer Dattel voor de background vocals zorgt en Carl Wolf die op de sax weer een huzarenstukje aflevert, luister maar eens naar “Door Jam”.

Alle nummers, zonder uitzondering situeren zich in de Memphis Bluessound. Dan weet u waar u zich kunt aan verwachten. Meestampbaar, lekker vettig, af en toe knipogend naar BB King. “Fix It When I Can”, is zoals de fans al kunnen vermoeden, een herwerking van een track uit het solo album. Op zijn zeventigste draagt Daddy Mack een rugzak vol blueservaring en dat straalt gewoon van deze plaat. Voor de rijke sound en het authentieke sfeertje werpen we graag een bloemetje naar het producersduo.

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

Label: Inside Sounds

video