ROMI MAYES – DEVIL ON BOTH SHOULDERS

De singer-songwriter Romi Mayes is geboren in Winnipeg, Manitoba, CA. Ze stond al op een podium, toen ze vijftien was. De stijl van haar muziek is een mix van folk, rock en blues. Romi Mayes ontving in de voorbije jaren al meerdere erkenningen. In 2007 ontving ze de award van ‘Song Writer of the Year’ en ‘Album of the Year’ tijdens de ‘Western Canadian Music Awards’. Romi tourde in Canada, US, Europa en UK en stond al op het podium met Levon Helm, Derek Trucks, Ricky Skaggs, Jim Cuddy, Gordie Johnson, Guy Clark, Sue Foley, Fred Eaglesmith, Corb Lund, Blackie en The Rodeo Kings.

“Devil On Both Shoulders” is na vier jaren en na “Lucky Tonight” het nieuwe studio album (volgens de kenners het zesde - er mee rekening houdende dat enkele albums ondertussen niet meer verkrijgbaar zijn) van Romi Mayes. Samen met producer / gitarist Grant Siemens trok ze de studio in en namen ze tien nieuwe nummers op. In de studio waren verder ook aanwezig: Damon Mitchell (drums), Alexa Dirks (zang), Bernie Thiessen (bas) en Marc Arnould keys). De nieuwe namen moesten Romi helpen, voor het creëren van een nieuwe sound, die een album net iets meer speciaal maakt.

De titel song ”Devil On Both Shoulders” opent het album. Romi zet dit rustige nummer in met vragen. Veel vragen, waarop ze geen antwoorden krijgt. Grant Siemens’ gitaar accentueert de fatalistische sfeer, die er over dit nummer hangt. Als de duivel verdreven is, is het tijd voor de aap, die er in iedere man verscholen zit. In ”Monkey Of A Man” breekt de lucht open en kan Romi voluit gaan. Ook hier komt Siemens met scherpe riffs, heel alert uit de hoek. Het wordt heel stil, als drummer Damon Mitchell heel beheerst ”Gonna Miss Me” inzet en Romi deze mooie ballade, haarzuiver vervolgt met haar zang. Niet het rauwe, maar vooral het gevoelige raakt je in deze song, tot in je hart. Marc Arnould maakt het met orgel grooves verder volledig af. Met de bluesy track, ingeleid door een golf aan slides, ”Bee Sting” wordt het daarna opnieuw wat feller en heeft Siemens opnieuw, op de eerste rij naast Romi plaats genomen. Een andere gevoelige, zwoele song is ”Make Your Move”. Sluit je ogen en laat de grooves de rest doen. Ook voor de rocker ”Low Light Lady” en het rauwe ”Wonder How”,worden de sluizen opnieuw wat meer open gedraaid en kunnen alle partijen voluit gaan. ”Walk Away” is, al was het al door de titel, een gepaste afsluiter. In deze rustige ballade wordt Romi enkel op piano begeleid door Arnould. Hij zorgt er voor, dat het nummer de nodige ruggengraat, nuances en accenten krijgt. 

Nadat Romi Mayes in 2011 het album  “Lucky Tonight” opnam voor een live studio publiek, was het even wachten op een nieuw album. “Devil On Both Shoulders” is een album met een andere producer, andere muzikanten en een wat andere sound. Ondanks haar geplande rook stop, heeft Romi nog altijd dat wat rauwe in haar stem. Dat is duidelijk nog niet helemaal verdwenen. Wie Romi Mayes wil leren kennen, moet met haar “Devil On Both Shoulders” dit nu zeker doen, want ze zal ook jou ont- en beroeren!

“ Go for Romi Mayes’ “Devil on Both Shoulders” and be moved, touched and… get exited! “

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Devil On Both Shoulders” - 2”Monkey Of A Man” - 3”Let You Down” - 4”Gonna Miss Me” - 5”Bee Sting” - 6”Soul Stealer” - 7”Make Your Move” - 8”Low Light Lady” - 9”Wonder How” - 10”Walk Away” – All songs by Romi Mayes – Produced by Grant Siemens

Line-up:
Romi Mayes: vocals, guitar
Grant Siemens: guitars
Damon Mitchell: drums
Bernie Thiessen: bass
Marc Arnould: keys
Alexa Dirks: harmonies (all except 8)
Joanne Rodriguez: harmonies (8)

Discography:
1997 : Off The Wagon (no longer available)
2002 : On The Road in 2 Days - EP (no longer available)
2004 : Mayes and Carmichael (no longer available)
2005 : The Living Room Sessions Vol. 1, with “The Temporarily Unemployed”
2006 : Sweet Somethin' Steady
2007 : Beverley Street - The Songs of David Essig , with “The D.Rangers”
2009 : Achin' In Yer Bones
2011 : Lucky Tonight
2015 : Devil On Both Shoulders

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video