JEREMY BAUM – THE EEL

 

Toetsenman, blues sideman en sessie muzikant Jeremy Baum, is in 1971 nabij Woodstock, NY, geboren. Jeremy speelde al op zijn vijfde piano. Hij luisterde in zijn jeugd naar de LP’s van zijn ouders. Zo hoorde hij “The Beatles” en “Sly & the Family Stone”, maar ook Jimmy Smith, Jimmy McGriff en Ray Charles. Jeremy studeerde jazz aan de universiteit in New Paltz, NY, terwijl hij met de band van Murali Coryell speelde. Murali is de zoon van jazz gitarist Larry Coryell. Terwijl hij studeerde volgde Jeremy ook les bij orgelist Larry Goldings. Jeremy richtte een eigen orgel trio op en brengt in 2002 zijn debuut “Lost River Jams” uit. Het album sluit aan bij blues en funk / soul / jazz van de late jaren ’60 van bands als “Booker T. & the MG’s” en “The Meters”.

Als sideman maakte Jeremy Baum over de jaren heen ook al heel wat indruk. Hij werkte zo o.a. al samen met (en de rij is opnieuw vrij lang en zeker niet volledig!) Shemekia Copeland, Levon Helm, the North Mississippi Allstars, John Hammond Jr., Sue Foley, Debbie Davies, Chris O'Leary, Jim Weider, Litte Sammy Davis en Richie Havens. Baum was van 1997 tot 2007 lid van de Latino band “Soñando”. In 2014 is Jeremy Baum ingeleid als ‘Master Blues Artist’ in de New York Blues Hall of Fame.

Met zijn tweede album “The Eel” (2013) staat Jeremy er na elf jaren met tien funky tracks, waarvan vijf eigen composities zijn en met bewerkingen van nummers van o.a. Beck, Prince en James Brown. In alle nummers staat het Hammond B3 orgel centraal. Hij zat niet alleen met Dave Gross in de ‘Fat Rabbit Studios’ in Montclair, NJ, want er waren ook een lange rij gasten uitgenodigd. Dit waren naast de twee gitaristen (de zeventienjarige) Myles Mancuso en Chris Vitarello (Bruce Katz), o.a. Jay Collins Greg Allman Band), Juma Sultan (Jimi Hendrix), Chris O'Leary (Levon Helm), Eric Kalb (John Scofield), Michael Bram (Watermelon Slim), Chris Reddan (Poppa Chubby), Scott Sharrard (Greg Allman Band), Eddie Torres, Tony Tino, Anthony Candullo en Dennis Gruenling.

Jeremy Baum opent “The Eel” met de eerste cover, een nummer  uit Beck’s album “Odelay” (1997), de groovy hit ”The New Pollution”. Er is eerst een kort accordeon intro, dan de eerste Hammond B3 signature en daarna Jay Collins op sax en fluit, afgerond met piano. ”Funky Money” beschrijft Baum als “een originele B3 party jam”, waarin Myles Mancuso voor het eerst laat horen, dat hij een gitaar wonderkind is. De tweede original ”Three More Bottles” is het eerste nummer met zang door Chris O’Leary. Het nummer dweept met New Orléans, waarbij de piano en harmonica centraal staan. Derde original ”Charlie Baum” is een kwinkslag en verwijzing naar Charlie Brown van Vince Guaraldi, een Amerikaanse jazzpianist en -componist, die bekend werd door zijn muziek voor de "Peanuts" tv-tekenfilms. ”Dance With Me” is een eerbetoon aan een vriend van Baum, Larry Hoppen. Larry Lewis Hoppen (1951–2012) was de mede oprichter, zanger en gitarist van de pop rock groep “Orleans” uit Woodstock. Baum herwerkte hiervoor een klassieker en hit van “Orleans”. Naast alle orgel grooves is er hier de bescheiden harmonica van Dennis Greunling die opvalt. De cover van Mike Aversa’s (“Dyna-Might”) ”Borracho” is een doorgedreven orgel orgie, die door een blazerssectie (Collins / DeMier / Jones), wat onder controle gehouden wordt. Een tussendoortje is de originele instrumental ”Pacific Drive”  met een vrij podium voor Mancuso. Baum hoorde hoogstwaarschijnlijk James Braun als hij het funky gitaar nummer (met beide gitaren) ”Ain’t It Funky Now” schreef. Hierna is er de laatste cover. Meer dan zeven minuten lang is er een instrumentale versie van de klassieker van Prince ”Purple Rain”. Ook dit nummer is een gitaar nummer, waarbij Vitarello nu aan de beurt is. Baum controleert alles met heerlijke jazzy tussenkomsten. Het titel nummer ”The Eel” is ook de afsluiter van het album. Het nummer is ook erg funky, maar bevat behoorlijk wat jazz en zelfs rock elementen. 

Jeremy Baum is de man en zijn Hammond B3 orgel, die sferen weet te creëren, die elementen van blues, jazz, R&B en rock vermengt tot een nog niet gedefinieerde muzikale legering. Hoe vaker je naar zijn grooves luistert, hoe vaster je in zijn muzikale web verstrengeld geraakt. Gladde jongen die Baum!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”The New Pollution” [Beck David Hansen, John Robert King, Michael S Simpson] - 2”Funky Money” - 3”Three More Bottles” - 4”Charlie Baum” - 5”Dance With Me” [John Hall, Johanna Hall] - 6”Borracho” [Mike Aversa] - 7”Pacific Drive” - 8”Ain’t It Funky Now” - 9”Purple Rain” [Prince] - 10”The Eel” – All songs by Jeremy Baum unless [noted] – Produced by Jeremy Baum

Line-up:
Jeremy Baum: keys, accordion
Guitar : Chris Vitarello (1,3,5,8-9), Myles Mancuso (2,6-7,10), Scott Sharrard (8)
Drums : Eric Kalb (1,5,7-9), Chris Reddan (2,6,10), Michael Bram (3-4)
Bass : Matt Raymond (3-4), Dennis Gruenling (6), Tony Tino (7)
Harmonica: Chris O’Leary: (3), vocals (3), Dennis Gruenling (5)
Tenor Sax : Jay Collins (1,6) / flute (1)
Trumpet : Phil DeMier (6)
Trombone: Dean Jones (6)
Congas : Juma Sultan (1-2,7-10) / vocals (8), Eddie Torres (4,6)
Tambourine : Dave Gross (2)

Discography:
2002 : Lost River Jams
2013 : The Eel

 

Artiest info
Website  
 

Label: Flying Yak Records

video