SLANG & PURBAYAN CHATTERJEE - PACE OF MIND

“Slang” is een gevestigde naam in België, dit jazz/rock/fusion trio schitterde al op diverse podia en verwierf vele prijzen. De invloedsferen van deze groep zijn terug te voeren op de drie muzikanten zelf, gezien het muzikale milieu van waaruit ze voort komen. Saxofonist / fluitist Manu Hermia komt uit de jazzwereld, hij maakte verschillende cd’s met zijn trio en zijn quintet, 10 jaar geleden was hij voorzitter van het Belgisch genootschap van jazz muzikanten, inmiddels houdt hij zich ook bezig met de traditionele muziek uit het verre oosten, zoals te horen op het album “Le Murmure de l’Orient”. De rock wordt vertegenwoordigt door bassist François Garny met zijn verleden bij o.a. Arno en Jack Bruce, wereldmuziek is aanwezig in de persoon van drummer, percussionist Michel Seba (“Bihogo” van Chris Joris, “Foofango” van Pierre Vaiana en “Panta Rhei”). Na “Los Locos” uit 2000, “Save the Chilis” uit 2001, “It’s on the way” (2005) en “Karmasutra” (2009) is “Pace Of Mind” hun vijfde album.

In dit nieuwe project gaan ze een samenwerking aan met Purbayon Chatterjee, een jonge maar belangrijke sitarspeler in de Indiase klassieke muziek. Hij reist naar festivals over de hele wereld, buiten de klassieke hindoestaanse muziek is hij ook geïnteresseerd in de ontmoeting van andere mensen en culturen. “Slang” nodigde hem al eerder uit in 2013 in het kader van Europolia India. Toen ze hem zagen met zijn el. Sitar met een pedalboard alsof hij el.gitaar speelde, noemden ze hem al de Jimi Hendrix van de sitar. Chatterjee is inderdaad een virtuoos op de Indiase sitar, op 15 jarige leeftijd won hij de Indiase prijs voor “Best Instrumentalist”. Hij bracht al meer dan een dozijn cd’s uit, klassiek, jazz en wereldmuziek behoren tot zijn oeuvre. De muzikale wereld van “Slang” en die van Chatterjee vormen dan ook een hechte eenheid, Hermia en Chatterjee vormen de drijvende krachten op deze nieuwe cd van “Slang”. Ze omschrijven hun muziek wel als “ethno-Coltrane-rock” hetgeen een interessante omschrijving vormt van hun reguliere muzikale uitingen, hier doet het door de inbreng van de sitar ook sterk denken aan het Mahavishnu Orchestra met Shakti.

Het album werd opgenomen in Luik in de studio’s van Home Records, de mix werd gedaan door de befaamde Christine Verschoren, ook bekend van het “Rêve d’Eléphant Orchestra”. “Pace Of Mind” bestaat uit drie langere stukken, ieder meer dan 10 minuten en twee kortere. “Run” en het titelnummer “Pace Of Mind” zijn van de hand van Chatterjee, “The Apu Trilogy”en “Karmasutra” (al aanwezig op hun vorige album) zijn geschreven door “Slang” en “Oye” is een collectieve compositie. De muziek beweegt zich van raga’s naar jazz naar rock en retour. Het openingsnummer “Run” zet onmiddellijk de toon van deze cd, Manu is hier te horen op sopraansax, sitar en sopraan beginnen unisono, waarna Chatterjee zijn sitar laat janken waarbij zijn geluid doet denken aan Santana, de sopraan klinkt heel oriëntaals maar het blijft enorm swingen. “Karmasutra” is een lyrisch nummer met Hermia op bansuri fluit en sopraansax, de sitar wordt hier meer klassiek bespeeld en de rollende bas van Garny speelt hier een belangrijke rol.

In “Oye” wordt gebruik gemaakt van diverse mogelijkheden tot elektronische vervormingen met vervreemdende effecten tot gevolg, het fluitspel geeft het een mysterieuze draai, het eindigt met een aanstekelijke melodie die doet denken aan Balkan muziek. Het titelnummer “Pace Of Mind” opent met Indiase fluit, waarbij de sitar met een soort van rustige raga ondersteuning verleent, daarna wordt de intensiteit opgevoerd tot een westers aandoende melodie, het eindigt met een jazzy fluitsolo. In het sfeervolle “The Apu Trilogy” wordt de sfeer bepaald door de gestreken bas van Garny en de Udu (vaastrommel) van Michel Seba, sitar met wah wah pedaal geeft een heel apart geluid, alweer een lekker in het gehoor liggend nummer. Al met al, een intrigerende cd, die nergens verveelt omdat de jazz en de noodzakelijke swing nergens verdwijnt en voor diegenen die gruwen alleen al bij het woord sitar, vergeet het, met de stekker erin wordt het een geheel eigen verhaal.

Jan van LeersumArtiest info
Website  
 

Label : Zig Zag World / Xango Music

video