DOUG PRESCOTT BAND – KARMA & THE BIG CABOOSE

 

Van in de late jaren ’60 is Doug Prescott uit Noord Carolina, singer-songwriter en multi-instrumentalist (gitaar, bas, trompet). Hij is de frontman van de “Doug Prescott Band”. De kern van de band zijn gitaristen Tommy Hartley & Ken Johnson en drummer Andy Check.

Gitarist Tommy Hartley draait al decennia mee in de “Triangle music scene” van Noord Carolina. Hartley die afkomstig is uit Lenoir, NC, wordt door vele bands gevraagd als gastmuzikant voor optredens en / of opnamen. Hartley is niet alleen een goed gitarist, maar ook een goede zanger. Hij zong samen met Nancy Middleton op twee van haar albums. Hartley treedt vaak op met zijn Eric Clapton tribute band “Slowhand”. Hartley stond samen op het podium met Greg Allman en Ann Wilson. Harley en Doug Prescott werken al ruim zestien jaren samen. [nvdr: “Triangle music scene”: de muziek scene, die zich situeert in de driehoek gevormd door de steden Raleigh-Durham-Chapel Hill in Noord Carolina, USA]

Gitarist Ken Johnson uit New Jersey draait ook al van begin jaren ’90 mee in de muziek “Triangle”. Johnson speelde bij verschillende lokale bands, zoals “Mainstreet” (van '97 tot '99, samen met Doug Prescott), “Spoonful Of Soul”, & “DaMuthas”. In 2008 / 2009 werkte Johnson als gitarist / ukelele-speler ook samen met Katharine Whalen & haar band "Lucky". Momenteel is Johnson de bassist van "Kind Strangers" (met Jeff Whatley als singer-songwriter). Met Doug Prescott werkt Johnson opnieuw na jaren als gitarist / bassist samen.

Andy Cheek is een klassieke rock drummer. Hij drumde vroeger in “Joe Bell & The Fabulous Pomonas” en “Cross Wind”. Cheek is een grote fan van de drummer van “Little Feat”, Richie Hayward, maar dweept ook met “The Beatles”…

Als je de discografie van Doug Prescott overloopt en naar de tekeningen op de CD hoezen kijkt, dan zie je dat vissen en de zee een terugkerend gegeven is. Op zijn eerdere releases “The Journey & The Deep Blue Sea” (2011) en “Blues In The Key Of Sea” (2013) zijn vissen ook het centrale thema. Op de voorkant van zijn laatste album “Karma & the Big Caboose” (2014) (de tekening is van Ray Troll) speelt er centraal op de voorgrond een vis akoestische gitaar voor een gordijn, met als motief vissen. Links en rechts van de vis staan twee andere musicerende vissen. Links een vis met staande bas en rechts een vis met viool. Op de grond, op het podium een zeester, een inktvis en andere attributen, die je met de zee te maken hebben. Een detail op de tekening is de vislijn met haak, die uit het niets komt en die net voor de muil van de centrale vis hangt. Opnieuw is dit Prescott, die met zijn geliefde thema vissen en de zee, bezig is en de fans intrigeert.

Wat kunnen we verder nog zeggen over deze laatste release? Laat ons beginnen met de eerste track, ”Did You Bring Da Groove?” In de opener legt Prescott uit, hoe je met de juiste groove kunt komen. ”Crank It Up” is een volgend advies. Hierin vertelt Prescott dat je alles goed moet “aanzwengelen”, opdat het feestje zou slagen. ”Coffee Shop Girl” is een akoestisch country nummer, gezongen door Keith Buckley met een wat hilarisch onderwerp. Het nummer gaat over de Russische Natasha, het meisje dat werkt in de koffie bar en dat de Wi-Fi saboteert. Zo zal het nooit tot een ernstige relatie tussen Rusland en Amerika komen! ”Invisible Man” is een rustig country nummer, dat zoals de man waarover het gaat, niet direct opvalt. Het wordt daarna even meer funky met ”The Hard Line”, want als we daarna in Texas zijn en de band ”A Month In Texas” brengt is het opnieuw relaxen met een country song. Charles Pettee is enkel op deze track op mandoline te horen. Idem dito geldt voor ”Tell Me Again”,dat hier goed bij aansluit. Voor deze track is Allyn Love op pedal steel komen vervoegen. Nog een nummer dat op zijn minst hilarisch kan genoemd worden is ”Black Bone Snake”. Volg het recept en het kookresultaat zal verbazend zijn. Eric Kulz laat zich hier knap op trompet horen. Van de twee niet originele nummers is ”Thinkin’ For Yourself” van Walter Washington er het eerste nummer. We kennen Walter Washington (hij was vorig jaar nog headliner tijdens Swing Wespelaar) als kenner / liefhebber van New Orléans funk en R&B en, dat moet Doug Prescott zeker geweten hebben. We sluiten de rij af met het funky “Sailin’ Shoes” van Lowell George. De afsluiter is (het kan ook bij niet anders ) een hommage aan alles wat met de zee te maken heeft. Prescott speelt zelf de knappe baslijn, terwijl ook toetsenman Tony Bowman en Willie Painter op lead gitaar, wat meer tussen de twaalf muzikanten die op deze track meespelen, opvallen.

Doug Prescott en zijn band en alle overige artiesten (ik tel er zo’n vijfentwintig, zijn eigen band inbegrepen!), maken er met “Karma & the Big Caboose” op zijn minst een culinair feestje van. Ook nu weer is het album een smeltkroes van stijlen, die niet alleen blues, country en New Orléans funk liefhebbers, maar ook anderen in ruime mate zal weten boeien. Zet een grote pot op het fornuis en, regelmatig eens goed omroeren, zou ik zeggen. Geniet er van!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Did You Bring Da Groove?” - 2”Crank It Up” - 3”Coffee Shop Girl” - 4”Invisible Man” - 5”The Hard Line” - 6”A Month In Texas” - 7”Tell Me Again” - 8”Black Bone Snake” - 9”Thinkin’ For Yourself” [Walter Washington] - 10”Sailin’ Shoes” [Lowell George] – All songs by Doug Prescott unless [noted] – Produced by Tony Bowmann, Doug Prescott & Jason Merritt

Line-up:
Doug Prescott: lead vocals (1-3,6-10), lead guitar (4-5), acoustic guitar (3-4,6-7), bass (1-2,5,8-10), trumpet (1), harmony vocals (3)
Tommy Hartley: lead guitar (2-5,9), rhythm guitar (1-5,7-10), slide guitar (1,10)
Ken Johnson: lead guitar (1-2), rhythm guitar (1-2,5,8-10), bass (3-4,7)
Andy Cheek: drums
Tony Bowman: keys (1-5,9-10)
Eric Kulz: trombone (1), trumpet (4-5,8,10)
&
Clark Stern: piano (8)
Keith Buckley: vocals (3)
Berkeley Grimball: clarinet (1), sax (10)
John Simonson: tuba (1)
Eddie Blair: sax (4-5,9)
Beverly Botsford: congas (1-2,5,10)
Jason Merritt: midi bells (3), guitar (3), vocals (6,8)
Harry Tueting: 12-string electric guitar (4)
Allyn Love: pedal steel (4,6-7), lap steel guitar (4)
Jason Barker: lead guitar (5)
Willie Painter: lead guitar (5,10)
Charles Pettee: mandolin (6)
John Teer: fiddle (7)
FJ Ventree: acoustic bass (6)
Nancy Middleton & Jill Kuhn Sexton: vocals (2,4-5, 7-10)
Jeff Hart: vocals (6)
Holden Richards: vocals (6)
Tom Maxwell: guitar (8), vocals (8)
Craig Fuller: vocals (10)
Craig Fuller, Nancy Middleton, JIll Kuhn Sexton: harmony vocals (1)

Discography:
1996 : Chummin’ In The Waters Of Love
2003 : Let It Rain
2011 : The Journey & The Deep Blue See
2012 : Hot Night In November

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video