GRAVELROAD – EL SCUERPO (EP)

 

“ A dark and raw mix of Delta Blues, Punk Rock, and good old Rock 'n' Roll.
Hip shakin', ass movin, deep, heavy and groovy… “

“GravelRoad” is een vierkoppige band uit Seattle, die de Hill Country Blues van Noord Mississippi weet te combineren met de sterkte van stevige massieve rock, waarbij het sinistere niet gemeden wordt. De band is zo’n vijf jaren lang, de backing band van legende “T-Model Ford” aka James Lewis Carter Ford (1920- 2013) geweest. Ford was een Amerikaanse blues muzikant, die aanvang ’70 begon met zijn carrière en opnam bij  het ‘Fat Possum’ label. Zijn stijl was een combinatie van Delta en Chicago blues. Met Ford nam “GravelRoad” in 2009 het akoestische album “Ladies Man (2009) en “Taledragger” (2011) op.

In 2012 bracht “GravelRoad” het album “Psychedelta” uit, in 2013 gevolgd door de 7” single “Pedernales”. Een jaar later in 2013 volgt er opnieuw het album “The Bloody Scalp of Burt Merline” en meer recent (tien jaren na hun debuut) in 2014 “El Scuerpo”. Voor dit jaar plannen ze een Europese tour, waarbij er ook optredens in België zullen gepland worden. Volg het op op onze Rootstime website!

“El Scuerpo”, het vijfde studio album (ik veronderstel, gezien de tekening op de hoes, “de schorpioen”) is een EP met zeven tracks en vijf originele nummers. Lisa Kekaula en Andrew Chapman zijn de twee gast vocalisten. Ik duwde het schijfje in mijn CD speler en begon mijn pelgrimage met de rustige opener ”Waiting For Nothing”. Hier vertelt Stefan Zillioux ons het verhaal van een eenzame man, die een innerlijke strijd uitvecht. Ik onderging het allemaal en luisterde machteloos naar het verhaal. Alles wordt daarna in de volgende twee tracks veel levendiger. Er volgt eerst de country blues ”Wolf On Down The Way”, dat met meer swing overneemt, gevolgd door de stevige boogie ”40 Miles”. Lisa Kekaula is de eerste gaste in een blues / gospel nummer van Junior Kimbrough ”Lord Have Mercy”. Kekaula brengt deze smeekbede met heel veel passie en gevoel. Als de grooves van ”Green Grass” weggeëbd zijn neemt Andrew Chapman met ”DD Amin” over. Chapman leidt in een nummer dat hij zelf schreef, de band doorheen een labyrint van zware garage rock grooves en kreten, die vanuit alle kanten lijken te komen. Het meer dan acht minuten durende ”Astreoid” is een epische hommage aan de hard rock van bands als “Black Sabath” en “Led Zeppelin”, die in de jaren ‘60/’70 de weg effenden en, die nog altijd een voorbeeld zijn voor bands van nu. Niet vermeld op de track list is er als finale nog het nummer ”Flesh And Bones”. Tijd voor levendige knoken-rock, gespijsd met insinuaties, tijd dat de zombies naar buiten komen en hun benen eens los gooien!

“GravelRoad” is met “El Scuerpo” opnieuw gaan graven in de modder van de Delta blues en voegt hier het rauwe van garage en hard rock en nog meer psychedelische sounds aan toe. Zijn jullie klaar voor deze kerkhoven grooves?

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Waiting For Nothing” - 2”Wolf On Down The Way” - 3”40 Miles” - 4”Lord Have Mercy” [Jr. Kimbrough] feat. Lisa Kekaula - 5”Green Grass” - 6”DD Amin” [Andrew Chapman] feat. Andrew Chapman - 7”Astreoid”  - 8”Flesh And Bones” – All songs by Stefan Zillioux, Jon Newman & Martin Reinsel unless [noted] – Produced by GravelRoad

Line-up:
Stefan Zillioux: guitars, vocals
Jon Kirby: Newman: guitars, vocals
Joe Johnson: bass, some noise
Martin Reinsel: drums, (some) vocals, other random sounds
& Lisa Kekaula: vocals (4), Andrew Chapman: vocals (6)

Discography:
2004 : GravelRoad (self-released)
2008 : Shot The Devil (Uncle Larry’s Records)
2009 : Ladies Man - “T-Model Ford” with GravelRoad (Alive Records)
2011 : Taledragger - “T-Model Ford” with GravelRoad (Alive Records)
2012 : Psychedelta (Knick Knack Records)
2012 : Pedernales - 7“ vinyl single (Knick Knack Records)
2013 : The Bloody Scalp of Burt Merlin (Knick Knack Records)
2014 : El Scuerpo - EP, 7#

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Knick Knack Records

video