JASON ISBELL – SOMETHING MORE THAN FREE

Gedurende zes jaar was de Amerikaanse singer-songwriter Jason Isbell één van de groepsleden bij de alt.countryformatie ‘Drive-By Truckers’. De muzikant uit Alabama stapte echter uit die succesrijke groep toen zijn huwelijk met hun toenmalige bassiste Shonna Tucker in 2007 spaak liep. Hij besloot om aan een solocarrière te beginnen, hij vond even later ook opnieuw de ware liefde en huwde in 2013 met de beeldmooie singer-songwriter en violiste Amanda Shires.

Die solocarrière verliep bijzonder succesvol en leverde tot op heden vijf prachtige platen op, te beginnen met “Sirens Of The Ditch”, zijn debuutalbum uit 2007, gevolgd door “Jason Isbell And The 400 Unit” uit 2009, “Here We Rest” uit 2011 en “Southeastern” uit 2013, waarmee voor Jason Isbell een lange en harde periode van alcoholverslaving werd afgesloten.

Zijn vijfde soloplaat is het deze maand verschijnende album “Something More Than Free” en we kunnen u nu al laten weten dat ook deze cd alweer van uitstekende kwaliteit getuigt. Op bijgaande video kunt u de nu 36-jarige Jason Isbell een live vertolking van de albumtiteltrack zien geven. Het is één van de elf nummers die op deze in Nashville samen met zijn vijfkoppige formatie ‘The 400 Unit’ (inclusief zwangere vrouwtje Amanda Shires) opgenomen plaat werden verzameld. Producer van dienst was Dave Cobb die deze taak twee jaar geleden ook al voor zijn rekening had genomen bij “Southeastern”.

Enkele liedjes op “Something More Than Free” werden geïnspireerd door zijn nakende vaderschap waar hij angstvallig en vol van verwachting naar uitkijkt. Uptemponummers als “If It Takes A Lifetime”, “24 Frames”, “How To Forget”, “Hudson Commodore” en “Palmetto Rose” zijn kwalitatieve Americana-songs die we intussen wel van Jason Isbell hebben leren verwachten. Bijzonder mooi op deze overwegend ingetogen plaat zijn echter de meer intimistische ballads “Flagship”, “Children Of Children”, “The Life You Chose” en “Speed Trap Town”, een afscheidslied voor zijn overleden vader.

Ook het afsluitende liedje “To A Band That I Loved” verdient wat extra verduidelijking. Jason Isbell heeft het in dit nummer namelijk over zijn bewondering en respect voor de van 1995 tot 2014 actieve groep ‘Centro-Matic’ uit Texas, een formatie die wij ook al sinds vele jaren kennen als één van de muzikale projecten van Will Johnson, een schitterende singer-songwriter die ook solo en als drijvende kracht van ‘South San Gabriel’ bekendheid verwierf. Tijdens zijn periode bij ‘Drive-By Truckers’ speelde Jason Isbell in zijn vrije tijd wel eens op gitaar bij ‘Centro-Matic’ en in deze song laat hij zijn spijt blijken dat de groep vorig jaar besloten heeft om er mee op te houden.

Het lijkt misschien wel een cliché, maar “Something More Than Free” laat een herboren Jason Isbell horen, een begenadigde muzikant en singer-songwriter die van elke minuut in het leven lijkt te zijn gaan genieten en die met dit bijzonder sfeervolle album misschien wel zijn allerbeste plaat ooit heeft afgeleverd.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Southeastern Records
Distr.: V2 Benelux

video