SPUYTEN DUYVIL - THE SOCIAL MUSIC HOUR VOL. 1

Wie tot dusverre niet van Spuyten Duyvil (spreek uit; Spite-En Die-Vul) heeft gehoord zal ongetwijfeld tot een meerderheid behoren, maar de kans is groot dat met The Social Music Hour Vol.1 hier verandering in komt.

Het album is vooral een eerbetoon aan de experimentele filmmaker Harry Smith die in 1952 bijna in zijn eentje verantwoordelijk bleek voor een heuse folk revival in de jaren ’50 en ’60. The Anthology of American Folk Music, samengesteld door Smith, bevatte 84 folksongs met invloeden uit het brede scala van Amerikaanse volksmuziek. Spuyten Duyvil vist op hun vierde plaat uit dezelfde rootsvijver als Smith en fabriceert aldus een magnifiek, traditioneel klinkend, maar fascinerend rootsfolk album. Zelf noemen ze het “essential traditional music, arrangd for today’s listener, en met die vingerwijzing is eigenlijk alles gezegd.

The Social Music Hour Vol.1 weet te imponeren door een delicieus samengaan van folk, blues, country, jug en gospel, gespeeld door een band die uitblinkt in hechtheid en een gezonde dosis lef. Het hart van de band wordt gevormd door het weldadige stemgeluid van Beth Jamie Kaufman en de elegante speelstijl van Mark Miller op de tenor gitaar en banjo. Maar nogmaals; het geheim van Spuyten Duyvil zit vooral in het samenspel die zorgt voor een eigenwijze herinterpretatie van een twaalftal min of meer vergeten klassiekers.

Het zorgvuldig afstoffen van songs als Keep Your Skillet Good And Greasy en Hot Time In The Old Town gaat gepaard met het toevoegen van tempo en verrassend klinkend instrumentarium als mandoline en harmonica. Opvallend hoogtepunt van het album is de  fris klinkende standard  Make Me A Pallet, met een innemende gastbijdrage van zangeres Dena Miller.

Jazeker; The Social Music Hour Vol.1 is een plaat die de traditie stevig in ere weet te houden, maar de interpretaties van Spuyten Duyvil kennen geen plaats voor een archaïsche begeerte naar oude tijden, maar staan recht overeind in de hedendaagse tijd. Vol 1. suggereert fijntjes een vervolg: ik kan niet wachten.

Ferenc Koolen

“The Social Music Hour Vol. 1 manages to impress by a delicious combination of folk, blues, country, gospel and jug, played by a band that excels in strength and a healthy dose of guts. The heart of the band is formed by the soothing voice of Beth Jamie Kaufman and the elegant play style of Mark Miller on the tenor guitar and banjo. But once again; the secret of Spuyten Duyvil is especially in the interaction that allows for a cheeky reinterpretation of a dozen more or less forgotten classics.”

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video