SLY AND THE FAMILY STONE - LIVE AT THE FILLMORE EAST

Sly Stone wordt algemeen gezien als een invloedrijk vernieuwer van de zwarte muziek, al treed hij al sinds 1987 niet meer op. Met Sly & the Family Stone vormde hij een Amerikaanse funk-, soul- en rockband uit San Francisco, Californië. Hiermee is hij actief tussen 1966 en 1975. Nu zovele jaren later verschijnt op het Legacy-label een 4 CD tellende boxset met de beste nummers van concerten die Sly & the Family Stone gaven in Bill Graham’s legendarische rocktempel Fillmore East in New York City in 1968. De pioniers van Funk brengen ons met deze compilatie terug in de tijd met supergoede muziek, goede vocals en vooral opzwepende muziek waarvan de teksten nog steeds van deze tijd zijn.

Samen met zijn broer (en gitarist) Freddy, voegde Sly Stone in 1966 hun twee bands, Sly & The Stoners en Freddie & The Stone Souls, samen tot één groep. De band bestond verder uit Cynthia Robinson (trompet), Gregg Errico (drums), Jerry Martini (Sax), Larry Graham (bas), Rose Stone (piano) en het achtergrondkoortje genaamd Little Sister (met o.a. Vet Stone, de andere zus). De band noemde zich Sly & The Family Stone en was de eerste grote band die bestond uit zowel Afro-Amerikanen als blanken. Door de multi-raciale bezetting en de multi-culturele mix van stijlen, werd de band gemakkelijker opgepikt door de gevestigde blanke muziekindustrie. Ook droeg zijn Love and Peace boodschap daar toe bij.

In de muziek van de band trad de bas op de voorgrond. Dit kwam door bassist Larry Graham. Hij was de ‘uitvinder’ van de Slapping bas techniek. Deze kwam per toeval tot stand. Graham imiteerde de drums door met zijn duim op een snaar te ‘hammeren’. Met zijn andere vingers ‘plugde’ hij aan de overige snaren. Deze techniek werd één van de kenmerken van de Funk. Graham experimenteerde verder met het fuzz-pedaal en wist de bas-gitaar op de voorgrond te zetten. Tot dan toe was de bas slechts een instrument dat zorgde voor de basistonen.

In 1969 stond de band op Woodstock. "Everyday People" (met de bekende zin: Different Strokes for Different Folks) was een jaar eerder een grote hit geworden. Het album "Stand!" werd mede daardoor en door de andere hits "I Want To Take You Higher, Sing a Simple Song" en de single "Stand!" zeer succesvol. Om 4 uur s’ochtends werd met het optreden begonnen. De meeste toeschouwers lagen in hun slaapzak. Ze werden gewekt door de strak spelende band. De uitbundig dansende Sly zweepte het publiek op. "I Want To Take You Higher" werd op het eind van de set luidkeels meegezongen. Op deze manier werd Sly & The Family Stone geliefd bij een breed publiek en deed hij zowel zwarte als blanke concertzalen aan.

In de herfst van 1969 vestigde de band zich in L.A. Sly en zijn bandleden deden zich inmiddels tegoed aan zware drugs zoals PCP en cocaine. Er werd meer gesnoven en gefeest dan dat er muziek werd gemaakt. Tussen 1969 en 1971 bracht de groep slechts 1 single uit (Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)). Pas in 1971 verscheen er een nieuwe single: "Family Affair". De single bracht het tot de hoogste plaats in de Amerikaanse hitlijst. Het album "There’s a Riot Going On" bereikte hetzelfde. Het geluid was inmiddels flink donkerder geworden. De eerste drum machines waren op deze plaat te horen. De hopeloosheid van de vroege jaren 70 ook…Het album wordt desondanks gezien als baanbrekend en een voorloper van de P-Funk.

In 1971 verliet drummer Errico de groep. De spanningen tussen Sly en Larry Graham bereikte een kookpunt. Na een felle ruzie tussen de éntourage van Sly en Graham, besloot de laatste uit de band te stappen. Hij werd opgevolgd door Bobby Womack. Door het druggebruik werden optredens gecancelled of met de halve band gedaan. Of Sly liep al na een half uur van het podium af. De populariteit van de band begon af te nemen en ze werden steeds minder voor concerten gevraagd. Sly Stone ging steeds meer zijn eigen weg. De albums "Fresh" (1973) en "Small Talk" (1974) konden nauwelijks aan de familie Stone worden toegeschreven. Stone overdubte de opnames meerdere malen. In januari 1975 viel de band definitief uit elkaar.

Op 4 en 5 oktober 1968 traden Sly & the Family Stone op in Fillmore East in New York City. Het waren in totaal 4 shows, twee per avond. Ruim 46 jaar later, verscheen eerder op 18 april 2015 (Record Store Day) deze concerten op vinyl. De selectie werd gemaakt door Sly-fan ‘Captain’ Kirk van The Roots. Funky Twins Arno en Edwin Konings schreven de liner notes voor het album. Maar nu is er ook de 4CD box uit met alle vier de live sets van de Fillmore East concerten van Sly & The Family Stone. Voor deze box hebben Arno en Edwin iets uitgebreidere liner notes geschreven, maar krijgen we ook veel meer songs te horen.

Fillmore East heeft uiteindelijk maar kort bestaan, van 1968 tot 1971, maar Sly en zijn muzikanten speelden in 1968 bijna het dak eraf met hun mix van soul, funk en psychedelische rock. Met hun boodschap van 'love & peace' en de opvallende kleding waarin de groep optrad, werd Sly and the Family Stone met hun swingende set hier werkelijk op handen gedragen. De live-opnamen werden ooit gemaakt om als album uitgebracht te worden na de successen van de singles "Dance To The Music" en "Life" maar toen "Everyday People" ineens een wereldhit werd, werden deze op de plank gehouden. Als je de opnamen nu hoort verbaas je, je erover dat deze opnamen, de eerste live opnamen van de band, pas nu vrijgekomen zijn. Wat een ongelooflijk overtuigingskracht en energie had die band toen.


Live at the Fillmore East October 4th & 5th, 1968 track list

CD 1 (October 4th, early show)
1. "Are You Ready"
2. "Color Me True"
3. "Won't Be Long"
4. "We Love All (Freedom)"
5. MEDLEY: "Turn Me Loose" / "I Can't Turn You Loose"
6. "Chicken"
7. "Love City"

CD 2 (October 4th, late show)
1. "M' Lady"
2. "Don't Burn Baby"
3. "Color Me True"
4. "Won't Be Long"
5. "St. James Infirmary"
6. MEDLEY: "Turn Me Loose" / "I Can't Turn You Loose"
7. "Are You Ready"
8. "Dance To The Music"
9. "Music Lover"
10. MEDLEY: "Life" / Music Lover"

CD 3 (October 5th, early show)
1. "Life"
2. "Color Me True"
3. "Won't Be Long"
4. "Are You Ready"
5. "Dance To The Music"
6. "Music Lover"
7. "M' Lady"

CD 4 (October 5th, late show)
1. "M' Lady"
2. "Life"
3. "Are You Ready"
4. "Won't Be Long"
5. "Color Me True"
6. "Dance To The Music"
7. "Music Lover"
8. "Love City"
9. MEDLEY: "Turn Me Loose" / "I Can't Turn You Loose"
10. "The Riffs"

 

Artiest info
Website  
 

Label: Legacy / Sony Music

video