CARY MORIN – TINY TOWN

 

“ A man and a guitar “

Singer-songwriter / producer Cary Morin is geboren in Billings, Montana, als zoon van een Amerikaans luchtmacht officier, die gehuwd is met een squaw uit de stam van de Crow indianen. Cary brengt zijn jeugd door in Great Falls, MT en leert er gitaar spelen tijdens bijeenkomsten met de buren. Na zijn verhuis naar het Noorden van Colorado, richt hij in 1989 de band “The Atoll” op, waarmee hij lokaal tourt. Met zijn volgende band ”The Pura Fé Trio” haalt hij met de single “Ole Midlife Crisis” succes tot in Europa, in de Franse iTunes blues hitlijsten en kan hij ook in Frankrijk (Paris Jazz Festival, Rochefort En Accords) en Denemarken (Copenhagen Blues festival) optreden. In 2013 en 2014 wint Cary Morin het ‘Colorado Blues Challenge Solo Championship’.

Cary Mountain nam recent een nieuw album op, dat de titel “Tiny Town” kreeg. Met twaalf originele nummers en twee covers, trok hij naar de studio, waar hij de nummers opnam. Hij ging niet solo, maar kreeg de hulp vanuit Frankrijk, van mondharmonicaspeler Jean Jacques Milteau.

Laten we de rij openen en ere aan wie ere toekomt (dames eerst!), met een nummer van Memphis Minnie, ”When The Levee Breaks”. “Als de dijk breekt” is een blues song, die geschreven is in 1929 (na zware - de grootste in de Amerikaanse geschiedenis - overstromingen a.g.v. de aanhoudende hevige regenval). Het nummer is voor het eerst gezongen door Kansas Joe McCoy en Memphis Minnie. Het nummer is geschreven in reactie op de ophef over de overstromingen in 1927 van de Mississippi, de langste rivier van Noord Amerika. Het origineel nummer is terug te vinden op het album “The Roots of It All Acoustic Blues - The Definitive Collection, Vol. 1” dat in 2014 door ‘Bear Family Records GmbH’ werd uitgegeven. Veel later (in 1971) is het nummer bewerkt door de Engelse rockband “Led Zeppelin”, voor hun vierde album “Led Zeppelin IV”. Morin brengt dit nummer niet alleen, maar krijgt de hulp van harpist Jean Jacques Milteau. Tweede cover is W.C. Handy’s ”Yellow Dog Blues”. William Christopher Handy (1873–1958) was een Amerikaanse blues musicus, die zijn voorkeur voor zwarte muziek, enkel stiekem kon ventileren. Hij werd leraar, maar zijn passie bleef muziek. Met zijn "Lauzetta Quartet" ontvluchtte hij Alabama en vertrok naar Chicago, om uiteindelijk terecht te komen in St. Louis. Daar vond hij een echtgenote en sloot hij zich in 1896 aan bij een reizend muziekgezelschap, de "Mahara's Minstrels", dat optrad op feesten en partijen. De “Mahara’s Minstrels” reisden de drie volgende jaren door de US en Cuba. Handy deed veel kennis op over de diverse zwarte stijlen die hij hoorde. Toen de” Mahara’s Minstrels” Alabama aandeden, besloot Handy er te blijven. Hij kon er werken aan de enige zwarte universiteit van de staat. In 1909 verliet Handy Alabama definitief en vestigde hij zich in Memphis. Hier schreef hij zijn wereldberoemde "Memphis Blues". Hij kon toen niet weten dat hij daarmee een nieuwe muziekstijl, de blues had uitgevonden. Hij concentreerde zich in de daaropvolgende jaren vooral op het componeren, in plaats van het spelen. In 1914 publiceerde hij zijn bekendste compositie "St. Louis Blues". In 1941 werd hij voor het eerst de vader van de blues genoemd. Tot zover ere aan wie ere toe komt, deel II.

De andere tracks zijn originele nummers. Laten we er enkele uitpikken (woordspeling!) en laten we beginnen met de titel track ”Tiny Town”. In dit qua techniek heel moeilijk nummer, gaat het over het verlaten van je geboortestad. De opener ”Angels & Devils” is al direct Morin op zijn best, die zijn kunde laat horen en die maar weinig nodig heeft, om te imponeren. Met ”Broke Down Place” krijgen we een heel andere, rustige Morin, die ons ontspannen zijn verhaal brengt. In ”Valley Of The Chiefs” mijmert Morin bezorgd over het verleden en met ”Obstacles Of The Chiefs” pakt hij ons in met de moeilijkheden, waarmee je in je leven geconfronteerd wordt en waarover je moet onderhandelen. ”Endless Possibilities” is een gestript en rauw blues nummer. Met ”Yellow Bird” gaan we met een blues track naar het einde van het album toe, maar eerst is er nog ”Wrong Side Of The Law”, met opnieuw de harmonica grooves van Milteau. Het nummer gaat ditmaal over een arrest, dat niemand kan oplossen.

Cary Mountain is een vingervlugge handige kunstenaar, die daarbij ook goochelt met woorden en zang. In zijn stijl verweeft hij akoestische roots en Americana met blues, bluegrass, jazz, reggae en dance. Niet voor niets gaf men hem al de bijnaam ‘Dylan of Durango’. Cary Mountain’s muziek is tijdloos en, dit geldt niet alleen voor de liefhebbers van akoestische muziek, is hij het ontdekken waard!

Eric Schuurmans

“Cary Morin is the son of an American airforce officer and a Indian squaw from the Crow-tribe which explains his Indian looks. On his latest record ‘Tiny Town’, his acoustic Americana-songs are showing elements from blues, bluegrass, jazz and even reggae and dance music. Twelve originals and two mysterious but timeless covers from blues artists Memphis Minnie (‘When The Levee Breaks’) and W.C. Handy (‘Yellow Dog Blues’) will convince everyone of the talents of this artist.” –www.rootstime.be  

 

Album tracks: 1”Angels & Devils” - 2”Yellow Dog Blues” [W.C. Handy] - 3”Tiny Town” - 4”When The Levee Breaks” [Memphis Minnie] - 5”Broke Down Place” - 6”Valley Of The Chiefs”- 7”Obstacles Of The Chiefs” - 8”Me & My Broken Heart” - 9”Endless Possibilities”- 10”July Waltz” - 11”Not Ever Again” - 12”Yellow Bird” - 13”Wrong Side Of The Law” - 14”July Waltz” reprise – All songs by Cary Morin unless [noted] – Produced by xxx

Line-up:
Cary Morin: vocals, guitar, pedal steel guitar
Jean Jacques Milteau: harmonica

Discography:
2013 : Streamline
2015 : Tiny Town

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video