LOS PLANTRONICS – SURFING TIMES?

Surfrock en Tex Mex-muziek gemaakt in Noorwegen, dat is wat u mag verwachten van het uit 9 leden bestaande ‘Los Plantronics” uit de Noorse hoofdstad Oslo. Deze rock’n’roll spelende formatie werd al 20 jaar geleden in 1994 opgericht door de vanuit Griekenland ingeweken gitarist Thanasis Therianos en de momenteel nog steeds als bandleider actieve Signor Havn. In 1998 moest Therianos terug naar zijn vaderland om er zijn militaire dienstplicht te vervullen en hij kwam nadien niet meer terug naar Noorwegen.

De sound van deze formatie is moeilijk onder één noemer te vatten want op hun recentste plaat “Surfing Times” horen we zowel rock’n’roll, surfmuziek, spaghetti-western liedjes als psychedelische Mariachi-songs. ‘Los Plantronics’ is een orkest dat u moeiteloos een hele avond op de dansvloer zal kunnen houden met hun korte, maar hevige nummers.

Op “Surfing Times” zijn dat voornamelijk instrumentale nummers met gitaren, keyboards en blazers. We horen nostalgische klanken à la ‘The Shadows’ en ‘The Ventures’ in “From Mecca To Mescalito” en “Moon Dawg”. De twangende gitaarsound van Duane Eddy weerklinkt in “Golden Dawn Surf Patrol” en in “Shawnee”, terwijl de rockabilly van ‘Stray Cats’ of van onze eigen vetkuiven van ‘Seatsniffers’ herleeft in de gezongen tracks “Mary Lou” en het vooral van Robert Gordon & Link Wray gekende “Red Hot”.

In de coverversie van Gene Clark’s hit “So You Say You Lost Your Baby” lijkt Elvis Presley 38 jaar na zijn overlijden terug achter de microfoon te zijn gekropen voor de opname van deze song. De Mariachi-sound vormt de basis van het instrumentale “Zapatista Surfista” en de band transformeert in ruige punkrockers voor het afsluitende nummer “Shortnin’ Bread Pt. II” (zie video) dat u misschien wel kunt kennen in de meer geciviliseerde versie van ‘The Andrew Sisters’, ‘The Cramps’ of ‘The Beach Boys’.

De Noorse Vikings veroveren Europa opnieuw met de losbandige formatie ‘Los Plantronics’ en hun hutsepot aan verschillende door turbo aangedreven muziekstijlen die geëtaleerd wordt op hun recentste album “Surfing Times”. Zes tracks werden door de bandleden zelf geschreven en zes andere zijn covers van gekende en minder gekende nummers, alles samen goed voor een 36 minuten durend onorthodox zootje ongeregeld, maar dan wel gebracht door een heel leuke bende Noren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jansen Plateproduksjon

video