MUDDY WATERS 100 - V.A.

 

Mocht hij nog leven zou blueslegende Muddy Waters nu 100 jaar geworden zijn. Hij was één van de eerste die een elektrische gitaar gebruikte om blues te spelen en creëerde daarmee zijn eigen sound. Hij is dan ook één van de peilers van de blues, en had met zijn muziek ook heel veel invloed op de ontluikende rock'n roll. Want een nummer als "I'm a Rolling Stone" inspireerde Mick Jagger en Co. om hun groep The Rolling Stones te noemen en "You Need Love" inspireerde Led Zeppelin voor de tekst van hun hit "Whole Lotta Love". Om zijn honderdste verjaardag te vieren verschijnt nu op 24 juli "Muddy Waters 100", een tributealbum van John Primer en vrienden, met vijftien speciaal voor deze release opgenomen songs in een 48 pagina’s tellend hardcover boek met een groot aantal zwart-wit foto’s gemaakt door de beste fotografen uit die tijd, waaronder Don Bronstein, Ray Flerlage, Paul Natkin en Art Shay, en het originele essay van Robert Gordon, auteur van de biografie 'Can’t Be Satisfied-The Life And Times Of Muddy Waters'.

Muddy Waters wordt op 4 april 1915 geboren als McKinley Morganfield in Rolling Fork, Mississippi, Amerika. Hij wordt door verschillende grote namen (Son House, Willie Brown, and Robert Johnson) uit de blueswereld beïnvloed. Op 13-jarige leeftijd begint hij mondharmonica te spelen en vier jaar later verruilt hij de mondharmonica voor de gitaar. Binnen een jaar leert hij de bottleneck-style op gitaar spelen. In 1941 neemt hij zijn eerste nummers op. Hij krijgt echter pas bekendheid wanneer hij in 1943 naar Chicago verhuist. Hier wordt zijn ‘Chicago sound’ beroemd. Maar zijn carrière start niet gemakkelijk. Hij begint in Chicago als vrachtwagenchauffeur. Maar hij weet in die periode de mensen van de onafhankelijke platenmaatschappij Aristocrat over te halen hem op te nemen.

Hij vormt een band met verschillende bluesmuzikanten en scoort een hit met het nummer "I Can’t Be Satisfied/I Feel Like Going Home". Met dit nummer begint het Chicago Blues tijdperk, een nieuw hoofdstuk in de bluesgeschiedenis. Er worden nog enkele muzikanten aan de band toegevoegd en in 1951 heeft Waters zijn band en daarmee zijn sound gecompleteerd. Als laatste element werd Willie Dixon toegevoegd. Naast bassist is Dixon songwriter. Hij schrijft een aantal songs voor Waters. In de jaren ’60 bereikt Waters een nieuw publiek als ook de blanke jeugd tijdens de blues revivals steeds meer en meer naar blues gaat luisteren. In 1977 stapt Muddy Waters over naar Blue Sky Records. Deze maatschappij is van een van de jonge leerlingen die meespeelde in de band van Waters. Daar neemt Waters nog vier albums op in de daaropvolgende jaren. Muddy Waters overlijdt in zijn slaap op 30 april 1983 in Chicago, Illinois.

Zanger/gitarist John Primer, die tot aan Muddy’s dood in zijn band speelde, wou al lang - zoals ook Joe Bonamassa eerder dit jaar met zijn "Muddy Wolf at Red Rocks", een hommage aan Muddy Waters bracht - een tributealbum opnemen en gezien het Waters zijn honderdste verjaardag is, leek dit nu wel het perfecte moment. Al is Primer de ideale Muddy Waters-vertolker, want soms denk je wel de meester zelf te horen, bevatten deze opnames gastbijdragen van een aantal zwaargewichten, zoals harmonicalegende James Cotton en gitarist Bob Margolin, die beiden zeven jaar met Muddy speelde, Keb’ Mo’ en Derek Trucks op slide, Vincent Bucher op mondharmonica, Billy Branch en Clark Jr.

Johnny Winter kon nog net voor zijn dood meedoen op het toepasselijke "I’m Ready", en Shemekia Copeland zingt met Primer in "Got My Mojo Workin' ". (video). Het geheel wordt begeleid door de Living History Band, bestaande uit drummer Kenny 'Beedy Eyes' Smith, Johnny Iguana op keyboards, bassist Felton Crew en Billy Flynn op gitaar. "Muddy Waters 100" bevat vijftien energieke songs, geproduceerd door Larry Skoller (Heritage Blues Orchestra), en bewijzen niet alleen dat de muziek van Muddy Waters zeer invloedrijk was, maar nog steeds springlevend is.

 

Track Listings
1. Got My Mojo Working (Featuring Shemekia Copeland)
2. Still A Fool (Featuring Derek Trucks)
3. I Be's Troubled (Featuring Bob Margolin)
4. I'm Ready (Featuring Johnny Winter)
5. Mannish Boy
6. Rosalie
7. Why Don't You Live So God Can Use You (Featuring Leanne Faine)
8. Good News (Featuring James Cotton)
9. Trouble No More (Featuring Billy Branch)
10. She Moves Me (Featuring Matthew Skoller)
11. Can't Get No Grindin' (Featuring Billy Branch)
12. Forty Days And Forty Nights (Featuring Gary Clark Jr)
13. Last Time I Fool Around With You (Featuring Keb' Mo')
14. I Feel So Good (Featuring James Cotton)
15. Feel Like Going Home

Artiest info
Website  
 

Label: Raisin Music Records
Distr: Continental Record Services / V2

video