IAN TYSON – CARNERO VAQUERO

Ian Tyson is een 81-jarige Canadese muzikant uit Toronto die al 55 jaar in deze business meedraait, eerst in de jaren ’60 als de helft van het folkduo ‘Ian & Sylvia’ (samen met zangeres en ex-echtgenote Sylvia Fricker) en daarna als frontman bij de countryrockgroep ‘The Great Speckled Bird’. Halverwege de jaren ’80 lanceerde hij zijn solocarrière als promotor en singer-songwriter van cowboy- & western-liedjes, waarvan er een paar intussen tot klassiekers zijn uitgegroeid met het ooit door Neil Young en Johnny Cash gecoverde nummer “Four Strong Winds” als bekendste song.

Ian Tyson heeft een groot deel van zijn leven tussen de koeien en stieren doorgebracht als rodeorijder en als cowboy. Een inactiviteit na een val van zijn paard bracht hem al in 1956 ertoe om de gitaar ter hand te nemen en eigen liedjes beginnen te schrijven en zingen. Nadat hij in 2007 na een ongeval zware schade aan zijn stembanden had opgelopen bleef hij een tijdje van het toneel. Maar in 2008 kwam hij sterk terug met de cd “From Yellowhead To Yellowstone And Other Love Stories”. In 2011 verscheen zijn ep “From The Stone House” met vier nieuwe liedjes en één instrumentale track.

Nu doet hij veel beter met de release van een volwaardige live opgenomen studioplaat “Carnero Vaquero” wat Spaans is voor cowboy of hoeder van de rammen (schapen). Dit is zijn dertiende album en bestaat uit tien nummers waar hij er zelf vier alleen heeft geschreven. De twee liedjes “Jughound Ronnie” en “The Flood” componeerde hij bovendien samen met de talentrijke Canadese muzikant en acteur Kris Demeanor.

Voor het schrijven van de knappe song “Wolves No Longer Sing” kon hij rekenen op de hulp van de Amerikaanse Tex-Mex en country singer-songwriter Tom Russell met wie Ian Tyson in 1986 samen één van zijn grootste hits “Navajo Rug” had gecomponeerd. De song “Darcy Farrow” is een liedje uit 1965 dat geschreven werd door Tom Campbell en Steve Gillette en voor het eerst opgenomen werd door het duo ‘Ian & Sylvia’ op hun album “Early Morning Rain”. Later werd deze song meer dan 300 keer door andere countrysterren als John Denver, Linda Ronstadt en Nanci Griffith gecoverd. Ian Tyson brengt dit nummer 50 jaar na de eerste opname in een hernieuwde versie op deze cd.

Dan is er nog een nummer dat niet door Ian Tyson zelf werd geschreven: “Colorado Horses” (zie video) is een countryrocksong uit het gelijknamige album uit 2003 van country & westernzanger Will Dudley. Van de stokoude traditional “Doney Gal” maakte Tyson een nieuw arrangement en hij plaatste dit nummer helemaal vooraan op het album “Carnero Vaquero”.

We vermoeden dat het woordje ‘pensioen’ niet in het woordenboek van Ian Tyson staat, want als je op je 81e nog zo’n knappe plaat kunt afleveren, dan denken we dat hij wel zal blijven zingen en liedjes schrijven tot hij het eindpunt van zijn leven zal hebben bereikt. We hopen voor hem dat dit nog heel lang mag uitblijven.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stony Plain Records

Distr.: V2 Benelux

video