JOE PUG – WINDFALL

Joseph Pugliese is een 31-jarige Amerikaanse singer-songwriter die geboren werd in Greenbelt, Maryland en die sinds 2007 na een verhuis naar Chicago zijn muzikale creaties op plaat uitbrengt onder de artiestennaam Joe Pug. Met twee ep-tjes en evenveel full-cd’s kon hij al terugblikken op een mooi repertoire.

Nadat hij zijn job als schrijnwerker in Chicago liet voor wat het was, bracht hij een eerste ep “Nation Of Heat” uit en trok hij op 23-jarige leeftijd door de USA en Europa als voorprogramma van Steve Earle’s tribute tournee voor Townes Van Zandt. In 2009 volgde een tweede ep-tje “In the Meantime” en zijn daarop volgende debuutalbum “Messenger” uit 2010 beloofde al heel veel goeds. Die bevestiging van zijn muzikale capaciteiten volgde in 2012 met de opvolger “The Great Despiser” die in zijn nieuwe thuishaven in Austin, Texas werd opgenomen.

Nu verschijnt zijn derde studioplaat “Windfall” met tien nieuwe eigen composities erop. De liedjes op dit album werden geschreven nadat hij een liefdesrelatie was begonnen met zangeres Jamie Zanelotti (van het akoestische folkduo ‘The Hems’ uit Austin). Als u een foto van deze dame opzoekt op internet, dan zult u begrijpen waarom de toon van zijn literair hoogstaande songteksten plots heel positief en optimistisch is beginnen te klinken. Rondom deze tijd zullen beiden trouwens in het huwelijk zijn getreden.

Joe Pug is een verhalen vertellende folktroubadour wiens werk in de pers wel eens vergeleken wordt met dat van singer-songwriters als John Hiatt, Bob Dylan en John Prine. Hij beschikt over een warme stem die rust uitstraalt en die de liedjes op “Windfall” een heel speciaal cachet bezorgt. Zo zorgt de openingstrack “Bright Beginnings” (zie video) al voor een bijzonder sterk begin.

En dat gaat zo gewoon verder met knappe liedjes zoals “Veteran Fighter”, “Stay And Dance”, de hymne “Great Hosannas”, countryballad “O My Chesapeake” en het prachtige “Pair Of Shadows” tot we bij het tiende nummer aan het einde van de cd aanbeland zijn: “If I Still Can’t Be Found”, een song waarbij ‘Wilco’-muzikant Pat Sansone op mellotron meespeelt en het nummer dat als eerste single uit deze cd werd gelanceerd.

Joe Pug speelt op al de nummers van deze derde full-cd “Windfall” zelf op akoestische gitaar, mondharmonica en piano. We durven zonder blozen stellen dat dit veruit zijn allerbeste plaat tot nu toe is en dat daardoor de lat der verwachtingen over de toekomst van deze talentrijke singer-songwriter bijzonder hoog wordt gelegd.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Loose Music

video