WATKINS FAMILY HOUR – WATKINS FAMILY HOUR

Zus en broer Sean en Sara Watkins, samen met mandolinespeler Chris Tile sinds 1989 actief bij het akoestische bluegrass- en folktrio ‘Nickel Creek’, zijn al sinds 2002 de gastheer en gastvrouw van een exclusief muzikaal evenement in de muziekclub ‘Largo At The Coronet’ in Los Angeles. Het zogeheten ‘Watkins Family Hour’ is een muzikaal treffen van vertolkers van folk- en Americana-muziek waar ze hun liedjes live ten gehore kunnen komen spelen. Alle groten uit deze muziekgenres zijn er de revue al gepasseerd en deze show heeft door de jaren heen een stevige reputatie weten op te bouwen.

Onder de groepsnaam ‘Watkins Family Hour’ zal in juli een gelijknamig album op de markt worden gebracht dat in een periode van drie dagen live in de studio werd opgenomen door Sean en Sara Watkins en hun kransje topmuzikanten. Dat bestaat uit singer-songwriter Fiona Apple, piano- en keyboardsspeler Benmont Tench, lap- en pedal steel-virtuoos Greg Leisz, bassist Sebastian Steinberg (ex ‘Soul Coughing’) en drummer Don Heffington (ex-drummer van de formatie ‘Lone Justice’). Al deze doorgewinterde gastmuzikanten waren in de voorbije 20 jaar te horen op zowat alle platen van beroemde topartiesten in het country- en Americana-genre.

De verwachtingen over deze plaat “Watkins Family Hour” mogen dan ook zeer hoog liggen bij de luisteraars. Wij kunnen nu al vertellen dat die verwachtingen dan ook helemaal worden ingelost, want dit is werkelijk een topalbum. Er staan elf liedjes op die allemaal covers zijn van songs van andere artiesten en componisten. Het gaat daarbij niet echt om heel bekende liedjes, waardoor er met dit werkstuk ook een beetje muziekgeschiedenis werd onderricht door dit muziekcollectief.

Het meest leuke element aan deze coverplaat is dat elk van de hierboven vermelde muzikanten aan de beurt komt om de lead vocals bij een song te verzorgen. Het album begint met Sara Watkins die de song “Feelin’ Good Again” van Robert Earl Keen uit diens album “Walking Distance” uit 1998 brengt, gevolgd door Fiona Apple die het nummer “Where I Ought To Be” van de cd “Blueberry Hill And Other Favorites” uit 1965 van Skeeter Davis op prachtige wijze zingt.

Daarna is het de beurt aan Sean Watkins om Roger Miller’s klassieker “Not In Nottingham” uit 1973 te brengen, een liedje dat toen op de soundtrack van de Disney-film “Robin Hood’ stond en later ook door o.a. ‘Los Lobos’ en ‘Mumford And Sons’ werd gecoverd. Hierna geeft Sara zich helemaal over aan “Steal Your Heart Away”, een liedje dat in 2003 gecomponeerd werd door Lindsey Buckingham voor het album “Say You Will” van zijn groep ‘Fleedwood Mac’.

“Prescription For The Blues” is een nummer uit 1961 van ‘Little Brother Montgomery’ waarvoor Benmont Tench vanachter zijn honky tonk piano hier de vocalen voor zijn rekening neemt. Dan is het opnieuw de beurt aan Sean Watkins voor Bob Dylan’s “Going Going Gone” uit diens 1974-album “Planet Waves” en Sara die de traditional “Hop High” onder handen neemt, een song die we ook kennen in de versie van ‘Crooked Still’.

Bassist Sebastian Steinberg mag zich dan vocaal wagen aan een zeer sobere en intieme versie van het door velen (o.a. George Jones, Elvis Presley en James Taylor) gecoverde nummer “She Thinks I Still Care”. Drummer Don Heffington doet dit nadien ook in een country-versie van “The King Of the 12 Oz. Bottles”, een nummer geschreven door Lee Ving voor zijn groep ‘Range War’.

De twee liedjes aan het einde van deze plaat laten Sara Watkins als lead vocaliste schitteren in de songs “Early Morning Rain” van Gordon Lightfoot uit zijn debuutplaat “Lightfoot!” van 1966 en het door Robert C. Hunter en Jerry Garcia gecomponeerde “Brokedown Palace” van ‘Grateful Dead’ uit hun cd “American Beauty” die in 1970 op de platenmarkt verscheen.

Tot slot willen we ook graag nog meegeven dat ‘Watkins Family Hour’ van plan is om in januari 2016 een tournee door Europa te maken en er o.a. deze nummers voor een levend publiek te komen spelen, inclusief de aanwezigheid van de beroemde muzikanten die deze uitstekende plaat hebben helpen realiseren. We hoeven allicht niet meer te vermelden dat u daar dan best bij aanwezig kunt zijn.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Family Hour Records / Thirty Tigers
Label: Bertus / V2

video