JOE LOVANO & DAVE DOUGLAS - SOUND PRINTS

De muzikale invloed van saxofonist/componist Wayne Shorteris is nauwelijks te definiëren, van hard bop tot fusion en nog verder, zijn bijdragen voegden niet alleen toe maar waren revolutionair. Saxofonist Joe Lovano en trompettist Dave Douglas, beiden belangrijke bandleiders en beiden met een zeer succesvolle carrière, behoren tot de toon aangevende exponenten van de hedendaagse jazz. Het idee van een groep geïnspireerd op de muziek van Wayne Shorter ontstond tijdens een optreden met het SFJAZZ Collective toen ze muziek brachten van Shorter. Sound Prints (een verwijzing naar een van Shorter’s bekendste stukken: Footprints) werd opgericht in 2011, op slagwerk veteraan en leider van diverse groepen Joey Baron, op piano een nieuwe ster aan het firmament Lawrence Fields en op staande bas de revelatie Linda Oh. Enkele jaren en vele optredens later vormen deze opnamen van hun optreden op het Monterey Jazz Festival 21 september 2013 hun debuut cd.

In opdracht van het festival schreef Wayne Shorter speciaal voor het optreden twee nieuwe nummers : Destination Unknown en To Sail Beyond the Sunset. De resterende vier nummers zijn geschreven door Joe Lovano (Soundprints en Weatherman) en Dave Douglas (Sprints en Power Ranger). Lovano en Douglas slagen erin verbindingen te leggen tussen de muziek van Shorter uit de jaren ’60 en zijn hedendaagse kwartet. Er is een voortdurende afwisseling tussen swingend samenspel en vrije rubato, tussen harmonieën à la Shorter en de toonclusters van de avantgarde jazz. In het langste nummer op deze cd, Sprints van Douglas zijn er directe verwijzingen in de solo’s van Lovano naar het eerder genoemde footprints van het album Adam’s Apple van Shorter, maar deze heren zijn geen copy cats, ze creëren hun eigen geluid.

“onward ! dave douglas, joe lovano, lawrence fields, Linda oh and joey baron !” “it’s not often when a combination of musicians such as the aforementioned, elect to immerse themselves in an explorative adventure without hesitation or reservation, may they continue forging ahead on the trail less trodden. Onward ! “, Aldus Wayne Shorter in de hoestekst. Een regelrechte aanrader en een leuke ontmoeting met deze supergroep.

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Label : Blue Note Records
Distr.: Universal

video