IAIN MORRISON – EAS

Schotland is één van de allermooiste landen in de wereld met zijn wilde natuur en zijn weidse landschappen, maar ook een land met een serie schitterende eilanden. Op Isle Of Lewis, één van die eilanden, werd de Schotse muzikant en singer-songwriter Iain Morrison geboren. Als kind leerde hij van zijn muzikale vader plichtsgetrouw op doedelzak spelen. Wat later bekwaamde hij zich in het bespelen van de akoestische gitaar, een instrument dat toch wat handiger is als je je eigen liedjes wil gaan componeren.

Eerst speelde hij van 2006 tot 2009 nog mee in de folkgroep ‘Crash My Model Car’, maar daarnaast bracht hij ook enkele soloalbums uit met eerst “Empty Beer Bottles & Peat Fire Smoke” in 2004 en “Skimming Stones … Sinking Boats” in 2008. Vanaf 2010 concentreerde hij zich volledig op een solocarrière die officieel van start ging met de release van het album “Trust The Sea To Guide Me” dat twee jaar later gevolgd werd door de cd “To The Horizon, Sir”.

Zijn vijfde soloalbum is nu klaar om in de betere platenzaken op te duiken. Deze nieuwe plaat heet “Eas” wat waterval betekent in het ‘Gaelic’. Ze bestaat uit negen liedjes waar hij de inspiratie voor heeft gezocht bij de melodieën van stokoude traditionele Schotse doedelzaknummers en waar hij een eigen tekst op heeft geschreven. Ondanks de duidelijke invloeden van folk in deze songs is er eveneens een vleugje popmuziek te bespeuren in de tracks en doet Iain Morrison ons in een aantal liedjes denken aan de Ierse singer-songwriter en troubadour Damien Rice.

Hij zingt net als bijvoorbeeld ‘Barzin’ zachtjes fluisterend, alsof hij wat verlegen is om de rust van de luisteraar te verstoren. Het zorgt er voor dat de pure emoties die hij in zijn liedjes wil overbrengen uitstekend tot hun recht kunnen komen en het verplicht de luisteraar ook om geconcentreerd naar deze minimalistisch geïnstrumenteerde nummers te luisteren.

Die eerder gemaakte vergelijking met Damien Rice komt het best tot uiting in nummers als “A Flame Of Wrath”, “The Little Spree” en “You’re My Letting Go”, songs waarin de cello van Pete Harvey en de fiddle van Lori Watson voor de traditionele folksound zorgen. De meer traditionele folksongs op dit album zijn opener “Siubhal (47)”, “Crackle”, “To The Sea” en “Too Long In This Condition” waarop de legendarische Schotse doedelzakspeler Donald MacLeod voor een parlando-intermezzo zorgt.

“Eas” van Iain Morrison is vooral een album om goed naar te luisteren en om op zoek te gaan naar al de speciale geluidjes die hij subtiel in zijn nummers heeft verwerkt. De sfeer die deze Schotse troubadour met de songs op deze plat weet te creëren is apart en heel aangenaam om van te genieten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Peat Fire Smoke Records