JOI – JOI SOUND SYSTEM

De roots van de Britse alternatieve ‘dub & dance’-formatie ‘Joi’ liggen in het Zuid-Aziatische land Bangladesh. Oorspronkelijk waren het de twee naar Londen uitgeweken broers Farook en Haroon Shamsher die als club-DJ’s een hecht team vormden. In 1999 overleed Haroon echter plots en moest Farook alleen verder met het muzikale project ‘Joi’.

De Aziatische klanken en instrumenten werden zorgvuldig vermengd met de elektrobeats en de hip-hop uit de Westerse dansmuziek, waardoor ‘Joi’ een geheel eigen geluid kreeg toebedeeld, een beetje in de stijl van de ons wat beter bekende formatie ‘Cornershop’. Het was Peter Gabriel die het duo ontdekte in 1996 en hen een contract aanbood om platen op te nemen bij zijn eigen label ‘Real World Records’.

Hun debuutalbum “One And One Is One” verscheen begin 1999, nauwelijks enkele maanden vooraleer Haroon Shamsher op 34-jarige leeftijd plots overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

Onder de naam ‘Joi Sound System’ werden ettelijke muzikale samenwerkingen opgezet, platen opgenomen en vooral veel live shows gespeeld in allerlei clubs in Londen en omgeving.

Een serie singles, de ep “Bangladesh” uit 1988 en drie volwaardige studioplaten (“One And One Is One” uit 1988, “We Are Three” uit 2000 en “Without Zero” uit 2007) werden opgenomen en gereleased. Het werk van ‘Joi’ werd nu verzameld op een dubbelalbum dat onder de titel “Joi Sound System” op de markt zal worden gebracht en het beste van die drie albums samen heeft gebracht.

In totaal 22 tracks kregen een plaatsje op deze dubbelaar met een aantal nummers uit de jaren ’90 die ook terug te vinden zijn op hun debuutalbum: “Oh My People”, “Joi Bani”, “Fingers”, “ESY-SHJ” en “Asian Vibes” (zie video). Er zijn ook drie nooit eerder uitgebrachte nummers als bonustracks op deze verzamelaar beland: “A Desert Storm”, “World Of Colours” en “Fulfilment In Dub”.

Het geheel van deze twee cd’s zorgt voor een collector’s item dat in de platencollectie van fans van ‘fusion’ en ‘dub & dance’-muziek thuishoort. Voor mij was dit dubbelalbum ‘Joi Sound System’ een aangename eerste kennismaking die er zal toe leiden dat we eens wat dieper in het werk van deze formatie zullen gaan grasduinen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Real World Records
Distr.: [PIAS]

video