EXOVEX – RADIO SILENCE

Zanger, songschrijver en all round-muzikant Dale Simmons uit Greenville, South Carolina heeft zich op een progressief rockmuziekproject gestort dat de naam ‘Exovex’ kreeg. Daarvoor zocht en kreeg hij de assistentie van drummers Keith Carlock (Sting, ‘Steely Dan’), Gavin Harrison (‘Porcupine Tree’ en ‘King Crimson’) en Josh Freese (o.a. ‘Devo’ en ‘Guns’n’Roses’) en van ‘Porcupine Tree’-keyboardsspeler Richard Barbieri, terwijl Nicole Neely voor cello en viool zorgt.

Alle andere instrumentatie van gitaren, bas, piano en synthesizers neemt de van eerder werk bij zijn band ‘Furious Styles’ bekende Dale Simmons voor eigen rekening en ook de productie van zijn album “Radio Silence” komt volledig op zijn naam. Op deze plaat werden amper zes tracks opgenomen, maar dan wel drie nummers die elk in de buurt van 9 minuten afklokken en drie andere composities van iets meer dan 5 minuten.

Daardoor krijgen we toch ongeveer drie kwartier progressieve gitaarrockmuziek te horen op “Radio Silence”, te beginnen met het kunstige epos “Stolen Wings” (zie video). Dat Dale Simmons een fan is van het klankenrijke werk van Peter Gabriel en ‘Pink Floyd’ zult u zelf ook wel kunnen vaststellen bij de beluistering van dit album, waarbij het op David Gilmour geënte gitaarwerk het meest kenmerkende vergelijkingspunt vormt.

De dromerige zangpartijen die u kunt horen in de tracks “Metamorph’ en “Seeker’s Prayer” zijn ook typerend voor de sound van ‘Exovex’ die meestal ontaardt in sterke gitaarpartijen naarmate het nummer vordert. Soms lijkt het alsof er gewoonweg een jamsessie aan de gang is vooraleer een track tot een echt muzikaal epos uitgroeit. Vocaal kan Dale Simmons echter ook af en toe stevig uithalen zoals aan het einde van “Seeker’s Prayer” en in “Dead Reckoning”.

Een rustpunt wordt gevormd door het met een zachte piano-intro beginnende, maar daarna ook weer crescendo naar stevige rock toe groeiende “The Last Orbit”. Onze favoriete track staat echter helemaal aan het einde van deze cd met het nummer “Daylight (Silent Key)”, een episch opgebouwde psychedelische rocksong die ons doet overwegen om nog eens op zoek te gaan naar de klassieke albums van ‘Pink Floyd’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: R. Dale Simmons And Aboufanti Music

video