JOHN METCALFE – THE APPEARANCE OF COLOUR

De in Nieuw-Zeeland geboren componist, arrangeur en violist John Metcalfe verhuisde al in 1972 naar Groot-Brittannië om er eerst als lid van de postpunkformatie ‘The Durutti Column’ uit Manchester te gaan fungeren. Daarna ging hij de eerste viool spelen naast Louisa Fuller, Rick Koster en Sophie Harris bij het nog altijd actieve snarenensemble ‘The Duke Quartet’ dat o.a. meespeelde op albums van ‘Morrissey’, ‘The Corrs’, ‘The Pretenders’ en “Simple Minds’.

Hij was ook een gewaardeerde co-producer en arrangeur van het mooie album “New Blood” dat Peter Gabriel in 2011 terug in de muzikale actualiteit heeft gebracht. Zijn eerste soloplaten bracht John Metcalfe op de markt in 2004 met de twee albums “The Inner Line” en “Scorching Bay”, gevolgd door een derde cd “A Darker Sunset” in 2008.

Het nieuwste album van John Metcalfe heet “The Appearance Of Colour” en werd al in 2012 opgenomen en in april 2013 in Engeland uitgebracht. Nu pas kan deze schitterende cd echter ook op de internationale platenmarkt gevonden worden. Er zijn negen tracks te horen op dit album waarvoor hij zelf alle muziek heeft geschreven, gearrangeerd en gespeeld, echter met voor het enige gezongen nummer “Just Let Go” de vocale steun van de Brits-Pakistaanse zangeres Natasha Khan (aka ‘Bat For Lashes’).

De eerste geheel instrumentale track op deze cd heet “Sun” en duurt niet minder dan 20 minuten en 30 seconden, een muzikaal epos op zichzelf dus. Aan het einde van het album doet John Metcalfe dat nog eens lichtjes over in de iets meer dan 16 minuten durende instrumentale titeltrack “The Appearance Of Colour”.

Deze plaat is een aaneenschakeling van mooie klanken die gecreëerd werden met een grote diversiteit aan instrumenten. De luisteraar krijgt meermaals de indruk dat hij naar een klassiek meesterwerk aan het luisteren is en de door John Metcalfe zelf gearrangeerde werkjes vormen een ware lust voor het oor. De vergelijkingen met ambient of lounge muziek zijn dan ook best van toepassing voor deze composities.

Er zit trouwens heel wat variatie in deze negen melodieën met “The Silver Track” als een dromerige filmsoundtrack, de heerlijke song “Just Let Go”, de korte piano-intermezzo’s “Kite” en “Parsal” of het erg knappe “Gold, Green” (zie video) dat met het geluid van een zweverige elektrische gitaar bijzonder sfeervol werd gemaakt.

Elektronica, drum & beat, cello en violen vloeien als vanzelfsprekend in elkaar over bij het nummer “Sycamore” en de prachtige eenvoud van een nummer als “Besançon” bewijzen de muzikale genialiteit van deze John Metcalfe telkens opnieuw. Steek de cd “The Appearance Of Colour” bij valavond in de stereo-installatie en u zult een onvergetelijke, rustige maar o zo sfeervolle ervaring meemaken, waarbij uw geliefde partner hopelijk heel dicht in de buurt zal zijn om mee te genieten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Real World Records
Distr.: [PIAS]

video