KAMCHATKA – LONG ROAD MADE OF GOLD

“Kamchatka” is een Zweeds progressief power rock trio dat in 2000 in Varberg opgericht werd en dat momenteel bestaat uit Thomas Juneor Andersson (zang, gitaar, percussie), Tobias Strandvik (drums, percussie) en Per Wiberg (zang, bas, keys). Ze ontleenden hun naam aan het schiereiland Kamtsjatka (Russisch: Камчатка). Kamtsjatka ligt in het oosten van het Russische Verre Oosten, tussen de Zee van Ochotsk in het westen en de Beringzee in het oosten. In 2011 verliet bassist / singer-songwriter Roger Öjersson na de opname van “Bury Your Soul” de band. Hun muziek combineert hard rock elementen met blues en psychedelische  invloeden. In 2005 debuteerden ze met hun album “Volume I”, waarna II (2007) en III (2009) volgden. Op hun album “The Search Goes On” (2014) is Per Wiberg (ex “Opeth” keyboardspeler) voor het eerst als bassist  te horen.

Het zesde album van “Kamatcho” werd uitgebracht door Despotz Records in mei van dit jaar. Als je ”Long Road”, een (knappe) bluesy hypnotiserende bottleneck song met de klaagzang van Andersson, combineert met de shuffle beat van ”Made Of Gold” heb je de volledige titel van het album. De eerste van de tien originele tracks ”Take Me Back Home” opent met een “Deliverance”-achtige banjo intro, die overgaat in sterke, aanzwellende gitaar riffs, die veel over thuis voorspellen. De tracks ”Get Your Game On” en ”Who’s To Blame” vatten de essentie en het organische van het album goed samen. Na “Human Dynamo”, een nummerdat opvalt door de piano accenten, tamboerijn en baslijn volgt ”Rain”. Ditis de enige, wat sombere track, die de luisteraar enige rust gunt. Ik vermeldde in de inleiding de nieuwe bassist Per Wiberg al even. Op het nieuwe album is zijn rol belangrijker geworden. ”Slowly Drifting Away” is een van de twee nummers die door hem gezongen worden. Het nummer mag gerust de status van hard rock klassieker krijgen. Een andere bluesy / swampy track is ”To You”,dat ook met heel wat psychedelische slides afgewerkt is en dat het album afsluit.

“Kamchatka” zal met hun nieuwe album “Long Road Made Of Gold” niet alleen de hard rock fanaten, die de rock muziek anno jaren zestig / zeventig trouw zijn gebleven, maar ook een breder publiek aanspreken. De snijdende gitaar riffs en de groovende bas van dit power trio spreken boekdelen. Voor het overige sluit ik me aan bij hun eigen commentaar op de website: “Long Road Made Of Gold”: hetzelfde, maar toch verschillend…”

Eric Schuurmans

07/08/15: CITY ROCK, LEEUWARDEN, NL
22/08/15: CULEMBORG BLUES, CULEMBORG, NL


Album track list: 1”Take Me Back Home”- 2”Get Your Game On” - 3”Made Of Gold” - 4”Human Dynamo” - 5”Rain” - 6”Who’s To Blame” - 7”Mirror” - 8”Slowly Drifting Away” - 9”Long Road” - 10”To You” - 11”No One That Can Tell” - 12”Devil Dance” - All songs by Kamchatka – Mixed and mastered by Russ Russell

Line-up:
Thomas Juneor Andersson: lead & backing vocals, guitars, percussion
Tobias Strandvik: drums, percussion
Per Wiberg: lead & backing vocals, bass, keys

Discography:
2005 : Volume I
2007 : Volume II
2009 : Volume III
2011 : Bury Your Roots
2014 : The Search Goes On
2015 : Long Road Made Of Gold

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Despotz Records

video