LOWELL LEVINGER – GET TOGETHER / BANANA RECALLS YOUNGBLOODS CLASSICS

‘The Youngbloods’ was een in oktober 1965 opgerichte Amerikaanse folkrockgroep uit New York City die zijn muzikale hoogtepunten gespreid heeft over twee periodes. Een eerste keer stonden ze in de schijnwerpers van 1965 tot 1972 om in 1984 en 1985 tevergeefs nog een tweede keer het succes te gaan opzoeken door middel van een uitgebreide clubtournee.

De vier groepsleden waren Jesse Colin Young (zang en bas), Jerry Corbitt (gitaar), Lowell Levinger (aka ‘Banana’ op gitaar, mandoline, banjo en keyboards) en Joe Bauer (drums). De enige echt grote hit die ‘The Youngbloods’ in hun lange carrière konden scoren was “Get Together” in 1967 en dat was dan ook nog eens een cover van de song “Let’s Get Together’ uit 1964 van ‘The Kingston Trio’.

Vijftig jaar na de oprichting van ‘The Youngbloods’ heeft hun leadgitarist en pianist Lowell Levinger zich toegelegd op het opnieuw inspelen van de bekendste songs uit de muzikale loopbaan van zijn groep. Hij had zich na de split van de band eerst geconcentreerd op een solocarrière, maar hij was van 1973 tot 1990 vooral actief als gitarist-pianist in de begeleidingsband van folkzangeres en activiste Mimi Fariña, de jongere zus van Joan Baez.

Levinger brengt zijn nieuwe versies van die songs in folk-, bluegrass- en country bluesstijl. Op de video bij deze recensie kunt u Lowell Levinger de enige hit van ‘The Youngbloods’ “Get Together” live horen brengen tijdens de Amerikaanse televisieshow van Bruce Latimer. Andere singles van de band die op deze cd op een nieuwe interpretatie kunnen rekenen zijn o.a. traditional “Grizzly Bear” uit 1967, “Darkness, Darkness” uit 1969 (met Ry Cooder op slidegitaar) en “Hippie From Olema” van het album “Good & Dusty” uit 1971. Drie van deze songs werden anno 2015 op deze cd opnieuw ingezongen door de originele ‘Youngbloods’-vocalist Jesse Colin Young.

Andere leuke tracks op deze plaat zijn Michael Hurley’s “Eyes Eyes”, de samen met bluesgitarist Duke Robillard gebrachte klassieker “Stagger Lee” en het uptempo slotnummer “Sugar Babe” dat door Jesse Colin Young werd geschreven en waarop Ry Cooder een tweede instrumentale bijdrage aflevert op een stokoude mandoline-banjo.

Vorig jaar heeft de momenteel in Inverness, Californië woonachtige Lowell Levinger met de vijfde solo-cd “Down To The Roots”, waarop Ry Cooder eveneens als gast meespeelde, een akoestisch folkrockalbum uitgebracht waarop hij zijn talent als songschrijver en gitarist nog eens demonstreerde. Op “Get Together / Banana Recalls Youngbloods Classics” keert hij echter op nostalgische wijze een halve eeuw terug in de tijd naar de muziek die hij destijds met zijn vrienden van ‘The Youngbloods’ heeft gespeeld. Het zijn stuk voor stuk liedjes die de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Grandpa Raccoon Records

video