THE WOODEN SKY – LET’S BE READY

Acht jaar geleden werd in het Canadese Toronto, Ontario een nieuwe folkrockgroep boven de doopvont gehouden. De muzikale baby kreeg de naam ‘The Wooden Sky’ en verenigde de volgende vijf bandleden: zanger-gitarist en songschrijver Gavin Gardiner, bassist Andrew Wyatt, drummer Andrew Kekewich, gitarist en keyboardsspeler Simon Walker en violist Edwin Huizinga (die dat ook doet bij ‘The Mars Volta’).

De eerste plaat van ‘The Wooden Sky’ was “When Lost At Sea” in 2007, gevolgd door “If I Don’t Come Home You’ll Know I’m Gone” in 2009 en “Every Child A Daughter, Every Moon A Sun” in 2012. Deze laatste twee albums werden geproduceerd door Howard Bilerman, een man die zijn sporen eerder al had verdiend bij o.a. ‘Arcade Fire’ en zangeres Basia Bulat.

Nu verschijnt het al sinds vorig jaar opgenomen vierde studioalbum van ‘The Wooden Sky’ onder de titel “Let’s Be Ready”, deze keer met Chris Stringer als co-producer naast de band zelf. De groep is met deze cd wat meer opgeschoven van folk en alt.country in de richting van pop- en rockmuziek. Wij vinden zelfs dat er enkele referentiepunten te herkennen zijn naar het werk van o.a. Ryan Adams, ‘My Morning Jacket’ en ‘The War On Drugs’.

De eerste single uit dit nieuwe album is het op de video te bekijken rocknummer “Saturday Night” waarmee deze cd ook opent. “Our Hearts Were Young” en “Don’t You Worry About A Thing” zijn alt.countryrocksongs die ons qua zang wat aan Charlie Fink van ‘Noah And The Whale’ doen denken, terwijl “When The Day Is Fresh And The Light Is New” en “Maybe It’s No Secret” vrij stevig rockende songs zijn.

“Baby Hold On”, “Kansas City”, “Write Them Down”, “Shake For Me” en de akoestische albumtiteltrack “Let’s Be Ready” kunnen veeleer als rustigere folk- en rockballads worden omschreven. Het zijn nummers waar we invloeden van de Amerikaanse formatie ‘The National’ menen in terug te horen, vooral omwille van de vergelijkbare stemvibrato van Gavin Gardiner met die van ‘The National’-frontman Matt Berninger.

Onze al dan niet correcte referenties tonen alleszins aan dat het potentieel van ‘The Wooden Sky’ als toekomstige succesformatie als zeer hoog mag worden bestempeld, in analogie met de bands waarmee we ze hier hebben zitten vergelijken. “Let’s Be Ready” is alvast een uitstekend vierde album van deze getalenteerde Canadezen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nevado Music

video