THE ORIGINAL FIVE – ACROSS THE DEEP BLUE SEA

 

De Zweedse bluegrassformatie ‘The Original Five’ uit Malmö bestaat contradictorisch uit zes leden. Het muzikaal doorwinterde sextet telt Johan Bandling Melin (gitaar), Dan Englund (bas), Johan Malmberg (banjo & fiddle), Daniel Olsson (dobro); Ola Persson (mandoline) en Jonas Svahn (gitaar) in zijn rangen.

De groep werd al in 2010 opgericht, maar kwam pas in 2014 op de proppen met hun debuutplaat “Greetings From Möllevången”, een album vol bluegrass-liedjes met invloeden uit Western Swing, hillbilly, honky tonk en countrymuziek. Ze mochten er vorig jaar mee gaan optreden op internationale bluegrassfestivals in Nederland en in het Amerikaanse North Carolina, waar ze op veel bijval van het publiek konden rekenen.

Het stimuleerde deze zes Zweedse heren om naarstig te werken aan een tweede album dat er nu gekomen is onder de titel “Across The Deep Blue Sea”. Daarop staan veertien nummers waar ze er zelf twaalf van hebben gecomponeerd. De eerste van de twee coversongs op deze plaat is een eigenwijze versie van de song “Carolina In The Fall”, een hit van de folk- en bluegrassformatie ‘The Krüger Brothers’ uit North Carolina, origineel terug te vinden op hun album “Up 18 North” uit 2002.

De tweede coversong waarmee dit album wordt afgesloten is een bluegrassversie van de Jimmy Webb-klassieker “Highwayman” die voor het eerst werd opgenomen voor diens album “El Mirage” uit 1977. Later werd deze song ook gecoverd door o.a. Glen Campbell en door de legendarische, naar deze song vernoemde, countrysupergroep ‘The Highwaymen’, bestaande uit Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson en Kris Kristofferson.

Maar terug nu naar “Across The Deep Blue Sea” van ‘The Original Five’ met liedjes die uitsluitend met akoestische instrumenten en met veel harmonieuze samenzang worden gebracht. Veel uptempo gespeelde banjo, fiddle en mandoline valt er te horen in nummers als “Singing Of The Rain”, “Steal Your Train”, “I’m Doing Fine” en “Eight Hours Still”. Ietwat rustiger gaat het er aan toe in de ballad “Wrong Turn Right” (zie video) en in “Thin Black Line”. Tot slot willen we nog meegeven dat er twee geheel instrumentale nummers op dit album te horen zijn met “Cry Lester” en “Chainsaw Haircut”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy.nu
Distr.: Sonic RendezVous

video