WILL PHALEN – THE DIRT AND THE AIR AND THE GRASS

In de lente van 2012 konden we hier voor het eerst kennismaken met Will Phalen, een Amerikaanse singer-songwriter uit Chicago. De aanleiding daartoe was de release van zijn alt.folkalbum “Holy Ghost / Gold Coast” dat hij eind 2011 had opgenomen. Daarvoor waren er al twee andere platen van hem uitgebracht met “Visions And Revisions” uit 2006 en “Middle West” uit 2009, maar die hebben tot onze spijt deze recensietafel nooit gehaald.

Dat gebeurt nu wel met zijn nieuwste album “The Dirt And The Air And The Grass”, waarop hij de sound van zijn voormalig vrij akoestisch en haast volledig alleen opgenomen muzikale werk nu meer in de richting van folkrock en Americana heeft gestuurd. Dat gebeurt hier mede dankzij de medewerking van een volwaardige begeleidingsband, bestaande uit gitarist- toetsenist Donny Mahlmeister, pedal steel- en lap steelspeler Adam Przybyla, bassist Jack McLarnan en drummer Ryan Juravic.

Deze plaat begint vrij rustig met de ballad “I’ll Let You In” (zie video), een song die na een ingetogen start naar het einde toe in een lichtjes bombastische finale uitgroeit. Daarna volgt de zachtjes rockende song “Done” die op iets van Elvis Costello lijkt. Eén van onze favoriete tracks op dit album is de schitterende, op pedal steel geënte countryballad “The Saw Song”, naast het ingetogen gebrachte verhaal “You Best Be There” waarin een stervende vrouw terugblikt op haar turbulente leven en uitziet naar de hereniging met haar overleden echtgenoot. De intieme, met enkel akoestische gitaar in de begeleiding gebrachte slotballad “Gone” is bovendien een leuke emo-kuitenbijter.

We houden wel van de typische country-elementen die Will Phalen in zijn liedjes op deze plaat heeft geïntegreerd, o.a. in het op iets van Daniel Lanois lijkende “Waters Get High” en in de knappe en sfeervolle albumtiteltrack “The Dirt And The Air And The Grass”. Will Phalen draait nu bijna tien jaar mee in deze muziekwereld en met dit derde album bewijst hij aan de buitenwereld dat er nog heel wat groeimarge in zijn werk zit. De toevoeging van een heuse begeleidingsband die zijn liedjes verrijkt, is daarbij een cruciale zet gebleken voor deze verrassend mooie plaat.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
WILL PHALEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Sub-urban Arts Collective

video