VINCENT CROSS– A TOWN CALLED NORMAL

Vincent Cross is een singer-songwriter die het levenslicht zag in de Ierse hoofdstad Dublin en daarna opgroeide in Australië, tot zijn ouders terug naar Ierland gingen en hij in 2006 verkoos om aan een muziekcarrière te gaan werken in New York City. Als grote fan van o.a. Bob Dylan en Woody Guthrie ging zijn eigen muzikale voorkeur uit naar het componeren en brengen van folk- en rootsmuziek.

In 2002 verscheen zijn allereerste plaat, een ep-tje dat gewoon naar zijn eigen naam werd getiteld. Dat voornamelijk akoestische album leverde hem in de vakpers vergelijkingen op met Bob Dylan, David Gray en Ron Sexsmith. Nadien volgde in 2008 met “Home Away From Home” nog een tweede op bluegrassmuziek gefocuste plaat onder de naam ‘Vincent Cross & Good Company’.

Nu kregen we een nieuw album van deze muzikant toegestuurd dat “A Town Called Normal” als titel meekreeg en uit twaalf songs bestaat met elf eigen composities en de traditional “Cuckoo”. Zelf speelt Vincent Cross op akoestische gitaar, mandoline en mondharmonica, terwijl enkele gastmuzikanten voor de overige instrumentie op bas, drums en vaak ook op banjo zorgen.

De albumtiteltrack waarmee geopend wordt en “Cursed” zijn songs die zeer nauw aanleunen bij de traditionele bluegrassmuziek. De finger-picking banjoklanken van Doug Nicolaisen en Bennett Sullivan domineren heel wat van de liedjes op dit album, zoals o.a. “Turn Your Eyes”, “Childish Things” (zie video) en “Cuckoo”.

Wij zijn echter vooral onder de indruk gekomen van de meer rustige ballads op deze plaat: “Trouble Being There”, “My Love”, “Walking On The Outside” (ons favoriete liedje), slotsong “Sometimes”, het sterk op iets van David Gray lijkende “Wrack & Ruin” en van het akoestisch en ingetogen gebrachte “Silent Waltz”. De mooie stem van Vincent Cross draagt deze liedjes en stuwt hen naar een hoger niveau. “A Town Called Normal” is dan ook een plaat die we u hierbij graag warm willen aanbevelen.

(valsam)
“We are mainly impressed by the more quiet ballads on the third album ‘A Town Called Normal’ from the Irish-American singer-songwriter Vincent Cross. His beautiful voice can best be heard in folk songs like ‘Walking On The Outside”, ‘Trouble Being There’ and the magnificent ‘Sometimes’. All in all, this is a very recommendable record.“ – www.rootstime.be


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video