5de EUROPEAN BLUES CHALLENGE

Een eerste jubileum van de ‘European Blues Challenge’ en dat vlakbij in hoofdstedelijk Brussel! Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart wordt Brussel het muzikaal strijdtoneel waar twintig verschillende landen met hun afgevaardigde bluesbands zullen meedingen naar één van de ereplaatsen. Het jaarlijkse bluesevenement wordt ditmaal georganiseerd door de ‘Brussels Blues Society’ in samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Reeds vijf jaar achter elkaar organiseert de koepelorganisatie ‘European Blues Union’ deze wedstrijd waar verschillende bluesbands, combo’s, trio’s of duo’s aan deelnemen met elk hun eigen invulling van de blues, te beginnen met de countryblues van het Oostenrijkse duo ‘Hermann Posch & Christian Sandera’. Vorig jaar vond de ‘challenge’ plaats in Riga, de hoofdstad van Letland, maar nu is de AB in Brussel de plaats ‘to be’. De compilatie cd, bedoeld als promotie vooraf, geeft alvast een staaltje van wat het publiek mag verwachten. Elk groep heeft zo zijn eigenheid, zodat je je kan verwachten aan gans het gamma van bluesstijlen, van bluesrock en Delta blues tot bluessoul en jazzy geïnspireerde blues.

De gitaren worden het begeleidingsinstrument bij uitstek, maar ook bluesharp, blazers en de ritmesectie bieden afwisseling, naast uiteraard de vocalen. Qua bluesgenre zitten er ook buitenbeentjes tussen die opvallen omwille van hun originaliteit. Ons land zal vertegenwoordigd worden door ‘Doghouse Sam & His Magnatones’, die vorig jaar in de brasserie ‘Blues Café Liège’ tot winnaar werden uitgeroepen. Los van enig chauvinisme zijn er ook andere landen waarvan je stiekem hoopt dat deze zouden winnen, zodat je bij hen alvast op zoek gaat naar bijkomende informatie. Op de compilatie krijg je alvast een voorsmaakje van het bluesgenre van de in eigen land geselecteerde band samen met enige duiding omtrent het ontstaan en hun productie. Alleen de groep ‘Elastic’ met hun New Orleans geïnspireerde blues ontbreekt in het rijtje, omdat het viertal de song niet tijdig instuurde. De andere negentien Europese bluesbands leverden wèl tijdig een song in, van Finland tot Italië en van Engeland tot Roemenië.

De jongste band is ongetwijfeld het excentrieke Poolse groepje ‘Drunk Lamb’ uit Gdansk, pas in 2014 opgericht. Maar de Spaanse ‘The Travellin’ Brothers’ vierden vorig jaar hun tienjarig bluesbestaan. Hun in jazz gedrenkte blues is erg aanstekelijk. Nederland stuurt de ‘Leif De Leeuw Band’ naar Brussel, met een fascinerende gitarist die aan Peter Green herinnert. Onder meer Kroatië, Duitsland en Zweden tellen een vrouwelijke vocaliste in hun bluesgelederen en wie van rootsy bezwering houdt of van nostalgische blues die zal ongetwijfeld vallen voor de Deense ‘Bound By Law’ of het Zwitserse ‘The Two’. Dit laatste beloftevol duo neemt trouwens ook deel aan de International Blues Challenge in Memphis. Over elke groep zou je een lofzang kunnen aanheffen, bijv. omwille van de klasse van drummer, bassist of bluesharpist. Op het podium in Brussel zal elke groep echter meer tijd worden gegund om voluit te schitteren. Deze compilatie, waarin old school blues, swing, boogie, West Coast jump, soul, torch song en bluesballad vertegenwoordigd zijn doet alvast uitkijken naar de Brusselse tweedaagse en biedt ook daarna een mooie herinnering.

Marcie

Tracklist:
Hermann Posch & Christian Sandera (Austria): Devil’s Woman
Doghouse Sam & His Magnatones (Belgium): Something’s Wrong
Delta Blues Gang (Croatia): Last Phone Call
Bound By Law (Denmark): The Live One
Mick Bjorklof & Blue Strip (Finland): Ramblified
Pillac (France): Never Make Your Move Too Soon
Jessy Martens Band (Germany): You’re Not The One I Need
Eles Gabor Trio (Hungary): Empty Living Room
Dave Moretti Blues Revue (Italy): That’s Swing
Remo Cavallini Band (Luxembourg): Self Control
Leif De Leeuw Band (Netherlands): Once And For All
J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters (Norway): Play By The Rules
Drunk Lamb (Poland): Sleep Honey
Marius Dobra Band (Romania): What About You
Jergus Oravec Trio (Slovakia): Real
The Travellin’ Brothers (Spain): Magnolia Route
Lisa Listam Family Band (Sweden): (The Blues Makes Me) Soakin’ Wet
The TWo (Switzerland): The Two
Laurence Jones (United Kingdom): Soul Swamp River

 

Artiest info
Website