TINSLEY ELLIS – TOUGH ELLIS

 

“Tinsley Ellis’ ‘Tough Love’ is a tough record to beat... “

Tinsley Ellis (°1957) is geboren in Atlanta, GA en brengt zijn jeugd door in Florida. Hij speelt voor het eerst gitaar als hij op de lagere school zit. Zijn eerste kennismaking met de blues, is de Britse blues wave van “John Mayall & the Bluesbreakers”, “Fleetwood Mac” (met Peter Green), “the Yardbirds”, “the Rolling Stones”... Daarna volgen de (oude) blues van B.B. King en Freddie King. Na de middelbare school verhuist Ellis in 1975 naar Atlanta, GA en gaat hij er aan de Emory University studeren. In zijn vrije tijd speelt Ellis in een blues / soul bar band “the Alley Cats” (met o.a. Preston Hubbard van “the Fabulous Thunderbirds”). In 1981 richten Ellis en zanger / harmonica speler Bob Nelson de “the Heartfixers” op. Ze nemen een titelloos debuut album op en in 1983 een live album “Live At The Moon Shadow”. Kort na de release verlaat Nelson de band en wordt Ellis de lead zanger van de band. In deze nieuwe bezetting speelt de band als back up van blues zanger Nappy Brown en zijn ze te horen op zijn album “Tore Up” uit 1984. Met “the Heartfixers” is Ellis voor het eerst in 1986 als lead zanger te horen op het album “Cool On It”.

Ellis verlaat “the Heartfixers” in 1988 en tekent zelf een solo contract bij Alligator Records. In hetzelfde jaar brengt hij het solo debuut album “Georgia Blue” uit. In 1989 volgt “Fanning The Flames” en in 1992 “Trouble Time”. De definitieve solo doorbraak komt er in 1994 met “Storm Warning”. In 1997 werkt Ellis voor zijn album “Fire It Up” samen met de legendarische blues rock producer Tom Dowd (“the Allman Brothers”, “Derek & the Dominos”) en bassist Donald "Duck" Dunn (“Booker T. & the MG's”).

Hierna vertrekt Ellis bij Alligator en tekent hij bij het Capricorn label, dat echter na de release van “Kingpin” in 2000 failliet gaat. Ellis gaat over naar Telarc en brengt er in 2002 het album “Hell Or High Water” uit. In 2004 volgt “The Hard Way” en in 2005 (Ellis is dan opnieuw bij Alligators Records) “Live! Highwayman”. In 2007 is er een nieuw studio album “Moment Of Truth”, in 2009 “Speak No Evil” en vier jaren later het instrumentaal album “Get It!” (een tribute aan Freddie King, Bo Diddley en Albert Collins). In 2014 is “Midnight Blue” uitgebracht en recent “Tough Love”. Dit laatste album, met dezelfde line-up: Kevin McKendree – keyboards (Delbert McClinton, Brian Setzer), Lynn Williams – drums (Delbert McClinton) en Ted Pecchio – bas (Tedeschi Trucks Band).

Ellis’ nieuwe studio album “Tough Love“ is een album met tien originele hedendaagse blues songs en het derde album, dat hij op zijn eigen Heartfixer label uitbrengt. Ellis werkte al eerder samen met Kevin McKendree en Lynn Williams, maar bassist Ted Pecchio is vervangen door Steve Mackey.

Tinsley Ellis opent “Tough Love” op een Santana Latino ritme met 1”Seven Years”, een gevoelig en rustig nummer, met enkele scherpe gitaar solo’s en McKendree's piano and B3 grooves, die heel warm aanvoelen. Ellis geraakt beter op dreef in 2”Midnight Ride”, een gezellige bluesy boogie. Hierna volgt de gevoelige ballade 3”Give It Away”, waarvoor Ellis een akoestische National Steel gitaar omgehangen heeft. Als Ellis rockend verder gaat in 4”Hard Work” bewijst hij zijn veelzijdigheid voluit. Zijn slides en solo’s verraden zijn vakmanschap en liefde voor het genre. 5”All In The Name Of Love” sluit aan met wat we in de opener al hoorden. McKendree’s orgel begeleidt Ellis, die hier als een geboren soul man, heel gevoelig zingt. Jim Hoke (sax) en Steve Herrman (trompet) zorgen voor de nodige soul grooves. Opnieuw gooit Ellis het over een andere boeg, als hij de slow blues 6”Should I Have Lied”, na een lange gitaar introinzet. Het is duidelijk dat Ellis nog altijd geïnspireerd is door Albert King. 7”Leave Me” is de tweede rocker op het album, met duidelijk opnieuw wat Latino franjes. Dit nummer contrasteert sterk met de hierna volgende track 8”The King Must Die”. In dit zwoele, broeierige nummer, dat me even aan “The Doors” doet denken, gaan Ellis en zijn maten sterk jammend voluit. Met de bluesy rocker 9”Everything” nadert het einde, want 10”In From The Cold” sluit de rij. In deze gevoelige bluesy afsluiter speelt McKendree op een Mellotron. Ellis zingt hier prachtig zijn emoties en wanhoop uit.

Wat Tinsley Ellis al decennia bewijst, doet hij met zijn nieuwe album “Tough Love” opnieuw, in tien gevarieerde songs. Als prima singer-songwriter laat Ellis ons genieten van blues, waar soul en rock nooit ver weg zijn.   

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Seven Years” - 2”Midnight Ride” - 3”Give It Away” - 4”Hard Work” - 5”All In The Name Of Love” - 6”Should I Have Lied” - 7”Leave Me” - 8”The King Must Die” - 9”Everything” - 10”In From The Cold” – All songs written by Tinsley Ellis – Produced by Tinsley Ellis

Line-up:
Tinsley Ellis: vocals, guitar, harmonica (9), Wurlitzer piano (10)
Kevin McKendree: organs, pianos, Mellotron* & tympani** (10)
Steve Mackey: bass
Lynn Williams: drums
Jim Hoke: sax (5)
Steve Herrman: trumpet (5)
*Een mellotron is een elektrisch muziekinstrument met toetsen, waarbij het geluid geproduceerd wordt door middel van op magneetbanden opgenomen geluidsfragmenten. Bij indrukken van een toets wordt een magnetische leeskop en een aandrukrol tegen de band gedrukt. Achter de banden draait een constant aangedreven as, zodat bij indrukken de band langs de magneetkop beweegt en het daarop opgenomen geluid wordt weergegeven. Bij loslaten van de toets wordt de band door een veer weer in zijn beginpositie gebracht. Voor iedere toonhoogte is een aparte band nodig. De banden hebben een beperkte speelduur van ongeveer 8 seconden. Hierdoor is bij lang aangehouden akkoorden een speciale speeltechniek nodig die bekendstaat als 'walking spider'.
**Tympani, een soort pauk (een keteltrom met een bepaalde toonhoogte).

Discography:
With “the Heartfixers”:
1981 : “The Heartfixers”
1983 : “Live At The Moon Shadow” – Landslide Records
1984 : “Tore up” vocals by Nappy Brown – Landslide Records
1986 : “Cool On It” - Landslide
Solo:
1988 : “Georgia Blue – Alligator Records
1989 : “Fanning The Flames” – Alligator Records
1992 : “Trouble Time” – Alligator Records
1994 : “Storm Warning” – Alligator Records
1997 : “Fire It Up” – Alligator Records
2000 : “Kingpin” – Capricorn Records
2002 : “Hell Or High Water”- Telarc International
2004 : “The Hard Way” – Telarc International
2005 : “Tinsley Ellis Live: Highwayman” – Alligator Records
2007 : “Moment Of True” – Alligator Records
2009 : “Speak No Evil” – Alligator Records
2013 : “Get It!” - Heartfixer Music”
2014 : “The Best Of Tinsley Ellis” – Alligator Records
2014 : “Midnight Blue” - Heartfixer Music
2015 : “Tough Love” - Heartfixer Music

Artiest info
Website  
 

itunes

Record Label: Heartfixer Music / Landslide Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video