ROD CLEMENTS - RENDEZVOUS CAFÉ

Als er iemand een songcompilatie mag uitbrengen met een overzicht van zelfgeschreven songs uit de jaren 1968- 2002 dan is het wel de Britse folk/rocker Rod Clements, één van de voortrekkers van het ‘Lindisfarne’ collectief dat vanaf de jaren zestig roem oogstte met hun originele folk/rock muziek. De legendarische groep werd weliswaar halverwege de jaren zeventig ontbonden maar startte opnieuw op omstreeks 1977. In tussentijd hadden enkele groepsleden in de formatie ‘Jack The Lad’ een vervolg kunnen breien aan hun passie voor dynamische folkmuziek. Uiteindelijk zette Lindisfarne in 2003 er definitief een punt achter al kan je met dergelijke gedreven bands nooit zeker weten of er ooit een reünie zal volgen al dan niet in nieuwe bezetting. Singer-songwriter en multi-instrumentalist Rod Clements ging echter na het afscheidsconcert in 2003 solo verder en bracht ook enkele albums uit met als laatste ‘Odd Man Out’, het herziene ‘One Track Mind’ niet meegerekend. De man die er zich op kan beroemen met Ralph McTell en Bert Jansch te hebben samengewerkt heeft in de loop van al die jaren immers zelf een ontzagwekkende bloemlezing van songs bijeengeschreven, sommige samen met Dave Hull-Denholm, die tijdelijk ook deel uitmaakte van de groep Lindisfarne.

In dit ‘Rendezvous Café’ album met zesentwintig songs, verspreid over twee cd’s, brengt Rod Clements meerdere van deze songs in herwerkte vorm samen zodat de ondertitel ‘Revisiting songs From the Lindisfarne Years 1968-2002’ representatief is voor alle klassiekers die ooit op de platen van Lindisfarne stonden en die door hemzelf werden geschreven. Als bassist vertolkte hij destijds zelf niet al deze songs, maar meestal wèl zanger Alan Hull, één van de oorspronkelijke bandleden, die echter in 1995 onverwachts overleed. Ook Rod Clement heeft een warme lichthese stem. Dus zingt hij als singer-songwriter in dit ‘Rendezvouscafé’ zelf zijn doorvoelde songs en begeleidt zich met gitaar, mandoline of piano. Alleen contrabassist Ian Thomson vergezelt hem op deze dwarsdoorsnede doorheen zijn carrière, waarbij Rod in het bijhorend boekje telkens vermeldt op welk Lindisfarne album de song te vinden is.

Dat maakte vooral nieuwsgierig naar het ‘Promenade’ album uit 2002 waarin songs als ‘This Guitar Never Lies’ en ‘Freedom Square’ werden uitgebracht, toevallig twee van mijn favorieten, naast ‘Sundown Station’ dat uitkwam op ‘Untapped & Acoustic’ met heerlijke slidegitaar. Enkele songs zijn minder bekend maar songs als ‘Meet Me On the Corner’ en ‘Can’t Do Right For Doing Wrong’ waren toentertijd ware hits. Ook vandaag nog blijf je geboeid luisteren naar die sobere ontklede songs, soms bluesy en jazzy, soms verhalend of beschouwend maar immer in een folky bedding zoals in ‘Sunderland Boys’. De thema’s zijn nog steeds actueel zowel in het mededogende ‘Refugees’ als in Rods reflecties over de vergankelijkheid, bijv. in het nostalgische ‘Ghost In Blue Suede Shoes’. Dan kruipt er weemoed in de songs waarbij de roadsongs in de ‘car’ meestal de eenzaamheid van de doelloze reiziger weerspiegelen, immer onderweg. De naamgeving ‘Rendezvous Café’ is alleszins illustratief, want je waant je opnieuw in één van de eclectische folkclubs waar frontman Rod Clements bijna twee uur lang terugblikt op de ontstaansgeschiedenis van zijn oorspronkelijke songs terwijl hij deze opnieuw beeldend tot leven brengt.

Marcie

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
ROD CLEMENTS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Market Square

video