JEFFREY DEAN FOSTER - THE ARROW

Het verhaal van deze Jeffrey Dean Foster in de muziek loopt al een hele poos. Hij begon actief in de jaren 80 in verschillende roots rock groepen. De laatste groep, waar hij nog altijd deel van uit  maakt zijn “The Pinetops”.  Ondertussen maakt hij zelf af en toe een solo plaat. Deze blijkt al zijn derde solo plaat te zijn.

Op de lijst van namen die aan deze plaat meewerkten komen 2 oude bekenden en favorieten van mezelf voor: Mitch Easter en Don Dixon, beiden bekend van hun werk met REM en onder eigen naam. Bij Don Dixon kwam daar ook het werk van vrouwlief Marti Jones bij. Mitch Easter produceerde deze cd mee (ze werd bij hem opgenomen) en Don speelt bas op de meeste nummers. Daarbij komen er hier en daar 2 achtergrondzangeressen meedoen die lid zijn van Tres Chicas, die ook ergens in mijn platenkast zitten.

Op deze cd zijn 13 nummers te vinden die Jeffrey Dean allemaal zelf schreef. Hij neemt de vocalen voor zijn rekening en speelt gitaren, banjo, piano en keys. De muziek doet denken aan andere rootsrockers als Tom Petty, Bruce Springsteen of Ian Hunter. De plaat opent met de stevige rocker “Life Is Sweet”  die me doet denken aan Willie Nile of de Stones met de jagende gitaren en de inbreng van de blazers. Dat hij een rootsrocker is die naar country geluisterd heeft hoor je aan de pedal steel in “When You Break”. Maar verderop krijgt de song een soort van fuzztone gitaar mee waardoor het een song is die te veel verschillende richtingen uit gaat.

Songs die wel blijven hangen zijn het okselfrisse “Dear Friends And Gentle Hearts” met twinkelende gitaren, mooi vioolspel en een melodie die niet uit je hersenpan weg te slagen is. Hetzelfde kan gezegd worden van “The Sun Will Shine Again” dat het beste van de vroege REM en Fleetwood Mac (met dames) in zich heeft: catchy pop met een meerwaarde. Een rammelende gitaarrocker als “Hang My Head On You” is ideaal voor een lange autotrip op te vrolijken.

Nog te vermelden: “Young Tigers Disapper” (rockende gitaren), “Jigsaw Man” (akoestische rootssong) en “Out Of The Blue”  (met knap gitaarwerk). Afsluiter, het titelnummer van de plaat, is een in folk gedrenkt nummer.

In het segment tragere luisterliedjes is er “Morningside” dat opgeluisterd wordt met achtergrondvocalen om de song te redden. Maar daarvoor draagt de stem van Jeffrey niet genoeg. In “ The Lucky One” lukt het beter door de jankende steel gitaar en vooral de piano. “ Open Book” krijgt dan weer zo’n typisch Easter/Dixon melodie mee die de song met dat tikkeltje extra geeft.

Alle liefhebbers van de genoemde namen kunnen deze plaat zonder twijfel aanschaffen. Maar wees er bewust van dat hij net onder die toppers speelt zoals bvb een Joe Grushecky dat ook meer dan voortreffelijk doet.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Angel Skull Records