ÁRSTÍÐIR – HVEL

‘Árstíðir’ is een akoestische folkformatie uit de Ijslandse hoofdstad Reykjavik met vier bandleden: Daníel Auðunsson (gitaar & leadzang), Gunnar Már Jakobsson (gitaar & zang), Ragnar Ólafsson (bariton gitaar & zang) en Karl James Pestka (viool & zang). Vorig jaar kon u op deze pagina’s een door ondergetekende geschreven recensie lezen over hun tweede album “Svefns Og Vöku Skil” met negen liedjes in het Ijslands en drie tracks in het Engels.

Daar is nu met de cd “Hvel” een vervolg op klaargestoomd; een twaalf tracks tellende plaat met deze keer zeven Engelstalige nummers en vijf songs in de voor ons compleet onverstaanbare Ijslandse taal. Het eerste liedje waarvan we de tekstuele inhoud begrijpen is het ietwat mystieke “Things You Said” (zie video van deze eerste single).

De in 2008 geformeerde groep ‘Árstíðir’ vermengt hier en daar klassieke muziek en progressieve rockmuziek in hun overigens behoorlijk sfeervolle nummers. De steeds weer terugkerende ondertoon bij de nummers is melancholisch, filmisch, harmonieus en soms zelf sacraal, zoals o.a. bij “Moonlight”, het instrumentale vioolnummer “Ró”, “Shine” en “You Again”. Andere songs die je als luisteraar weten in de ban te brengen zijn “Someone Who Cares” en het afsluitende nummer “Unfold”.

Het volledig via ‘Kickstarter’ gefinancierde album “Hvel” (ze moesten 20.000 dollar hebben maar kregen er 70.000 gestort in amper 1 maand tijd) werd op 6 maart 2015 op de internationale platenmarkt gebracht door het Duitse platenlabel ‘Beste ! Unterhaltung’. Dit is een label dat met bezieler Christian Pliefke gemotiveerd blijft werken aan de promotie van bands uit landen die het meestal wat moeilijker hebben om in de belangstelling van de Europese muziekliefhebbers te geraken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Beste ! Unterhaltung

video