BEN BALLINGER –THE STATE I’M IN

Americana- en folkzanger en songschrijver Ben Ballinger is een muzikant uit The Dalles, Oregon die voor het uitbouwen van zijn muzikale carrière op zijn 18e levensjaar verhuisde naar Austin, Texas. Op zijn zesde soloalbum “The State I’m In” brengt deze troubadour tien zelf gecomponeerde verhalen over individuen die geconfronteerd worden met sociale en persoonlijke complicaties. Gelukkig maar voor de algemene teneur van het album lopen heel wat van die verhalen uiteindelijk toch goed af en komen de hoofdpersonages er sterker en beter uit.

Eigenlijk is dit een vrij zware thematiek voor iemand die nog zorgeloos door het leven zou moeten kunnen stappen. Maar de muziek die hij onder deze verhalen heeft gecomponeerd klinkt optimistisch en soms zelfs vrolijk, zoals al meteen duidelijk wordt bij de openingstrack “Natatorium” waarbij een accordeon voor spontane blijheid probeert te zorgen.

De warme baritonstem van Ben Ballinger begeleidt de luisteraar op een aangename wijze doorheen alle liedjes. Albumtiteltrack “The State I”m In” is een trage countryballad met erg knap werk op pedal steel en de Texaanse zangeres Brennen Leigh als gastvocaliste. In de pianoballad “Cellphone” doet de lichte tremolo in Ben Ballinger’s stem me denken aan die van de Engelse folkzanger Steve Adey.

Het onder begeleiding van akoestische gitaar als duet gebrachte “Flower Girl” en “Lucky You” beklijven elk op hun specifieke wijze. En ons favoriete nummer op deze plaat is de aan Otis Redding of Sam Cooke herinnerende, emotionele soulballad “One More Sad Song” (zie video) met een hartverscheurende trompetsolo als muzikaal intermezzo. Ook slotsong “Noah’s Forecast” zal de gevoelige snaar bij de luisteraar weten te raken.

Het album “The State I”m In” werd in amper drie dagen tijd opgenomen en de meeste nummers werden van de eerste keer zo goed als live ingespeeld in de opnamestudio. We moeten zeggen dat dit er niet aan te horen is, want wij zijn hier behoorlijk onder de indruk geraakt van wat deze Ben Ballinger voor zijn nieuwe plaat heeft klaargestoomd. Voor mij mag nu even op de ‘replay’-toets geduwd worden, zodat we opnieuw een veertigtal minuten van dit mooie werkstuk kunnen genieten.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Good Horse Records

video