NÁSTIO MOSQUITO – SE EU FOSSE ANGOLANO

“Se Eu Fosse Angolano” oftewel “S.E.F.A.” is een muzikaal project van de 34-jarige Angolese beeldende kunstenaar, dichter, schrijver en muzikant Nástio Mosquito, een man die al een tijdje zijn dagen doorbrengt in het Belgische Gent. Maar de meeste jaren van zijn leven woonde hij in Luanda, de hoofdstad van het Zuid-Afrikaanse land Angola dat pas in 1975 na 500 jaar bezetting door Portugal zijn onafhankelijkheid heeft kunnen vieren.

De titel van deze plaat betekent ‘als ik Angolees zou zijn’ en in de elf nummers op het album vertelt hij over de zoektocht naar een eigen identiteit voor het land, het daar heersende maatschappelijke leven en over zijn geloof. In zijn songteksten brengt hij een boodschap van hoop, doorzettingsvermogen en zijn ‘no nonsense’-houding, vaak met enige humoristische of ironische benadering.

Zo’n liedje over haast kinderlijke hoop is bijvoorbeeld “Esperança Sùo Infantil” (zie video met remixte versie). Zijn live optredens zijn meestal een mix van geprojecteerde beelden over Afrika, Angola en over zijn (over)leven in die habitat. Het geheel wordt omkaderd door zijn verhalen en liedjes van zijn nieuwe plaat. Dikwijls kunt u dan eveneens een tentoonstelling met exposities van zijn werk als beeldende kunstenaar in de buurt bewonderen.

De muziek die Nástio Mosquito onder zijn verhalen plaatst op zijn internationaal uitgebrachte debuutalbum “Se Eu Fosse Angolano” varieert van jazz over elektronica tot Afrikaanse ritmes en wereldmuziek. Enkele tracks liggen wat vlotter in het gehoor zoals het door accordeon begeleide “Demo Da Cracía”, “Existo” en “Volta”, maar over het algemeen gaat het toch om vrij gecompliceerde nummers.

Bij dit album steekt ook een tweede cd die “S.E.F.A. Fast Food” werd getiteld en zes remixes van enkele originele songs op “Se Eu Fosse Angolano” bevat, naast drie oudere nummers uit het vroegere repertoire van Nástio Mosquito: “Mulher Madura II”, “Mais” en “Ser Humano”. Deze remixes-cd lijkt ons meer geschikt om in Europa gespeeld te worden, temeer omdat we niet zoveel verstaan van de teksten die Nástio Mosquito in zijn liedjes declameert.

(valsam)

ESPERANÇA SÓ INFANTIL REMIX from ZZZZZ on Vimeo.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dzzzz Enterprises
Distr.: Sonic Rendezvous

video