TIM HARWILL & THE LEGENDS - DANCE FLOOR

Hij debuteerde in 1998, maakte enige naam in Canada met zijn Harwill trio en reisde zijn thuisland en de Verenigde Staten door met zijn door old school country geïnfecteerde americana. Met hulp van enkele vrienden uit de country scene uit het westen van Canada maakt hij nu een terugkeer met een zwierige zwaai naar de roots van de klassieke country.

Dance Floor beoogt een verzameling outlaw en roadhouse country songs te herbergen en dat is zeker het geval op dit album van Harwill, al is het wel outlaw aan de brave kant en is het roadhouse gevuld met opgetogen line dansers. Muzikaal technisch zit Dance Floor als gegoten in handen van Harwill en de zijnen. Maar een ballade als Dues I´ve Been Payin´ legt de beperkingen van Harwill jammer genoeg genadeloos bloot. Het lijkt een gevecht tegen de hoge noten met als gevolg een wat afgeknepen en geforceerd klinkend stemgeluid van Harwill, een euvel wat hier en daar meer te horen valt. Ook de slowcountry van The Other Guy heeft hier jammerlijk onder te lijden, ondanks de potentie die het nummer uitademt, want de steelpartij van Gary Okrainec is weergaloos mooi en het arrangement zit keurig en elkaar.

Een eerbetoon aan de vriendschap met zijn hond is tekstueel een pareltje, muzikaal resoneert het nummer een prettige lichtheid, maar ja, zijn stem….. . Natuurlijk is het luisteren naar een stem altijd een kwestie van smaak en dus van subjectiviteit, maar een country stem moet grijpen, moet imponeren en je emotioneren. Harwill krijgt dit, althans bij mij, niet voor elkaar en dan blijkt de muziek al snel een slap aftreksel van de Nashville sound uit de jaren ´80. Helaas!

Ferenc Koolen

Artiest info
Website  
 

Label: Sterling Label Records

video