BILLY WALTON BAND – WISH FOR WHAT YOU WANT

Billy Walton uit New Jersey is de frontman van de “Billy Walton Band”. Walton is opgegroeid in Long Beach Island (een kunstmatig eiland in de Atlantische Oceaan aan de kust voor NJ), waar zijn moeder hem van club naar club bracht, om te kunnen optreden als zanger / gitarist. Het best bekend is Walton in zijn begin periode als sideman. Zo speelde hij als gitarist in bands als “Boccigalupe & The Bad Boys” van de legendarische frontman en rocker Tony Amato en bij de ons beter bekende “Southside Johnny & The Asbury Jukes” (met wie hij jaren tourde). Sideman op zich is niets ongewoons, want ook Jimi Hendrix (sideman in de band van Little Richard) en Eric Clapton (sideman in de band van “John Mayall & The Bluesbreakers”) gingen hem al voor. Ondertussen heeft Walton genoeg ervaring opgedaan, om op eigen benen te staan en doet hij het voortaan met zijn eigen band de “Billy Walton Band”. Voor de Britten zijn deze Amerikanen geen onbekenden, want sinds 2007 tourden ze al dertien keren in de UK. Op het album zijn er een mix van invloeden te horen, waaronder funk, soul, blues en  rock & roll.

Walton debuteerde in 2007 met een titelloos album, dat in 2009 opgevolgd werd door “Neon City”. Momenteel is er al een vierde album “Wish For What You Want”. Co-songwriter en producer van zijn laatste album “Crank It Up!” uit 2012 was Randy Friel, producer was Tony Braunagel. De muzikanten die met Walton in de studio stonden waren zijn band: William Paris (bas), John D’Angelo (drums), Ian Gray (trombone) & Sean Marks (sax) en gast muzikanten Mike Finnigan (piano, orgel), Steve Hyde (trompet), Joey Stann (sax) & Southside Johnny (harmonica). Walton opent zijn album met de titel song 1”Wish For What You Want”. Dit nummer, wordt gedreven door de bas lijn van William Paris. Paris en Walton doen samen de zang, terwijl Walton doorheen de melodie soloot. Na deze rustige start gaan we nog even rustig verder, met een rock getinte R&B, 2”True Lovin’ Man”. In dit nummer zingen beide heren opnieuw. Walton lead en Paris zingt keurig de backings. Mike Finnigan voegt hier aardige orgel grooves aan toe, terwijl we de blazers (Ian Gray: trombone, Steve Hyde: trompet & Sean Marks: Sax) zorgen voor de afwerking. Hierna volgende er twee meer rock getinte nummers. Met de rocker 3”Mountain” gaat het tempo, strak geleid door de bas drum van John D’Angelo, de hoogte in en in de tweede rocker 4”Come On Up” van Felix Cavaliere, vallen vooral de bluesy gitaar riffs van Walton op, die de spanning in het nummer niet doet verwateren. In 5” Blues Comes A Knockin’” komt Walton zijn vroegere frontman Southside Johnny op harmonica opnieuw tegen. In deze eenvoudige country song vallen enkel de resonator slide gitaar van Walton, naast de harmonica op. Het nummer zit netjes verstopt tussen zijn vorige en de volgende rocker 6”Forgive And Forgot”. In dit funk / soul nummer, dat gedreven wordt door de opvallende bas lijn van Paris en de stekelige gitaarriffs van Walton, zijn ook weer de blazers heel belangrijk. Met 7”Change” verandert de toon en de sfeer volledig. Over het nummer hangt een koel swampy gevoel, waarbij Finnigan op orgel en D'Angelo’s Latino ritmes, voor de juiste accenten zorgen. Voor 8”Worried Blues” heeft Walton opnieuw zijn slide over de vinger geschoven. Zijn knappe solo is het hoogtepunt van de song. Na een piano intro van Finnigan wordt 9”Till Tomorow”  een aangename song, met R&B / rock randjes en prima zang. In het rustige 10”Just To Walk That Little Girl Home” van Willy Deville & Doc Pomus, voel je in de zang en de in sfeer, volledig de geest van Deville. Saxofonist neemt al vanaf de intro de leiding in 11”It Don’t Matter, een rock song met Bruce Springsteen allures en dito ballen. Walton sluit het album af met 12”Hudson Country Star” van William Paris & John Faye. Dit zou volgens de site het verhaal (een parodie) zij, van twee bonafide lokale hooggeplaatsten. Na een rustig begin slaat D’Angelo het nummer definitief op gang, geholpen door Finnigan en Walton. Het wordt uiteindelijk heerlijke barrelhouse piano rock , afgewerkt met veel slide gitaar.  

‘Wish For What You Want’ van de “Billy Walton Band” is een album met een passende titel. De release is perfect getimed met hun Europese tour van dit jaar. De Britse fans zullen de “Billy Walton Band” live kunnen meemaken en gading vinden. Wij, zullen het met de CD moeten doen, die echter zeker niet zal ontgoochelen!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Wish For What You Want” [& Tony Braunagel] - 2”True Lovin’ Man” [& Tony Braunagel / William Paris] - 3”Mountain” [& Tony Braunagel] - 4”Come On Up” [Felix Cavaliere] - 5” Blues Comes A Knockin’” - 6”Forgive And Forgot” [& William Paris] - 7”Change” [& Tony Braunagel] - 8”Worried Blues” [& Tony Braunagel] - 9”Till Tomorow” - 10”Just To Walk That Little Girl Home” [Willy Deville / Doc Pomus] - 11”It Don’t Matter” - 12”Hudson Country Star” [William Paris / John Faye] – All songs written by Billy Wanton & Randy Friel, except [when noted] – Produced by Tony Braunagel

Line-up “Billy Walton Band”:
Billy Walton: vocals, guitars
William Paris: vocals, bass
John D’Angelo: drums
Ian Gray: trombone
Sean Marks: sax
Additional musicians:
Mike Finnigan: piano, organ
Steve Hyde: trumpet
Joey Stann: sax (11)
Southside Johnny: harmonica (5)

Discography:
2007 : “Billy Walton Band”
2009 : “Neon City”
2010 : “Live At The Stone Pony”
2012 : “Crank It Up!”
2015 : ”Wish For What You Want”

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: VizzTone Label Group
Distr.: Sonic Rendezvous

video