MATTHEW BARBER – BIG ROMANCE

Helemaal vanuit het verre Toronto, Canada bereikte ons - weliswaar via de Nederlandse promotiedienst van ‘It’s All Happening’ - een nieuw album van de zanger en songschrijver Matthew Barber. “Big Romance” is de titel van zijn achtste album in zijn muzikale loopbaan die in 2003 begon met debuutplaat “Means And Ends”.

In tegenstelling tot zijn twee vorige platen heeft Matthew Barber deze keer niet zelf getekend voor het producerswerk. Voor “Big Romance” kon hij daarvoor rekenen op niemand minder dan Gary Louris, de alom gekende oprichter en zanger van de inmiddels legendarische Amerikaanse alt.country- en countryrockformatie ‘The Jayhawks’.

De Americana-sound van Gary Louris is dan ook in elke van de 10 zelf gecomponeerde tracks op “Big Romance” terug te horen. Matthew Barber is al vele jaren een trouwe fan van de muziek van ‘The Jayhawks’ en hij streefde er voor zijn nieuwe plaat ook naar om dergelijke kwalitatieve sound te realiseren. Dat hij daar voor de volle 100% in geslaagd is moge blijken uit de geweldig mooie liedjes die op deze plaat terug te vinden zijn.

Het begint al meteen supermooi met de single “Hold Me” (zie video), een song waarin Matthew’s zus Jill Barber mee zingt, en ook het daarop volgende “Magnet Eyes” klinkt als een toekomstige Americana-klassieker. De albumtiteltrack “Big Romance” is een mid-tempo alt.country-song waarbij de piano een vooraanstaande instrumentale rol speelt. Ons hartje smelt bij het horen van de heerlijke, intieme emo-ballad “When She Comes Over Me” met schitterend werk op Hammondorgel door Steve O’Connor.

Ook op meer persoonlijke belevenissen geïnspireerde liedjes kregen een plaatsje op “Big Romance”. Zo verhaalt “On the 505” over een tragische schietpartij op deze Canadese ‘Highway’ waarbij een jongeman het leven verloor. Het emotionele “Magic Greg” is zijn muzikaal eerbetoon aan een veel te jong overleden vriend. Het uptempo gebrachte “Lose Your Love” vertelt het verhaal van een vrouw die haar leven terug op het juiste spoor moet proberen te krijgen na de beëindiging van een langjarige relatie.

Dat er geen enkele zwakkere song op deze cd staat wordt nadien nog sterker geaccentueerd door de heerlijke akoestische pianoballad “If Our Timing Is True”, de alt.country rocksong “Dance Of The Honey Bee”, waarin zijn zang op die van Ryan Adams lijkt, en de al even schitterende afsluiter “Still Beating”.

Later op het jaar zal Matthew Barber vanuit Canada naar onze contreien reizen om hier optredens te komen verzorgen. Als we u een tip en aanrader mogen meegeven, laat het dan het bijwonen van zo’n concert zijn, want dat we in de volgende jaren nog veel meer van deze talentrijke Canadees en zijn kwaliteitsmuziek zullen horen staat buiten kijf.

(valsam)

CD-RELEASE DATUM: 14 MAART 2015

Artiest info
Website  
 

Label: Outside Music

Distr.: V2 / Bertus

video