RODNEY RICE - EMPTY POCKETS AND A TROUBLED MIND

Empty Pockets And A Troubled Mind, het debuutalbum van deze veelbelovende singer-songwriter, grijpt terug naar bekende thematiek van het country genre. Het leven dat geleefd wordt, de mensen die je ontmoet en het reizen over veelbelovende wegen zijn uitstekende startpunten voor een welluidende country song en Rodney Rice bewijst over meer dan voldoende skills te bezitten om zo´n reis tot een succes te maken.

Rice is geboren en getogen in West Virginia, opgevoed door zijn grootouders die hem in alles aanmoedigden de muziek te spelen die hem zo lief is. Hij luisterde in grootmoeders keuken naar de radio en draaide platen van Bob Dylan, John Prine en Hank Williams. Geen slechte basis dus en na high school leidde Rice een rondtrekkend bestaan, ook al een voorteken dat de jongeman voorbestemd is om een plekje in de country hemel te bemachtigen. Hij ging terug naar West Virginia en haalde een graad in de geologie die hem uiteindelijk in de oliebranche deed belanden. En zoals altijd in die branche leiden alle wegen in de olie naar Texas. Hij daalde neer in Austin en, gegrepen door de energieke vibe die altijd in die stad hangt, kwamen de liedjes als bijna vanzelf.

Hij vond een soulmate in Austin´s lokale producer Andre Moran, bekend van zijn werk met onder andere Eliza Gilkyson, Chris Isaak en Alvin Youngblood Hart. En daar in de Congress House Studio vond iets van magie plaats, want op Empty Pockets And A Troubled Mind vinden Rice en Moran de perfecte balans voor een imponerend debuut. Een geraffineerde productie zorgt voor evenwicht in de keuze voor de arrangementen, resulterend dus in een machtig mooie mix van pakkende ballades en meer up tempo georiënteerde countryrocksongs.

Pretty As A Rose is een van opwinding zinderende honky tonker met gloeiende fiddle en zwierig werk op de mandoline van Mark Hallman. Het diepe verlangen naar huis zit vakkundig verpakt in het meeslepende Get Back Home waar de klanken van het B3 Hammond en de Wurlitzer de begeerte naar moeders pappot alleen nog maar groter lijken te  maken. Rice heeft de durf om een welhaast uitgestorven onderdeel van de country nieuw leven in te blazen want met Break Your Heart gaat hij een duet aan met Vanessa Lively. Een gewaagde, maar uiterst geslaagde poging, want dit nummer, eigenlijk een anti-liefdesliedje, heeft alles in zich van een klassieke country standard. Het gaat broeien en smeulen in Texas Moon; een vet countryrock  nummer met wederom een prominente rol voor het Hammond orgel en dat herinneringen oproept aan het allerbeste werk van Cracker. Er is een zekere losbandigheid te bespeuren in het naar outlaw country riekende Master Plan met Andre Moran die los gaat op de pedal steel. Diezelfde Moran schittert op dobro in het melancholisch klinkende Hungover Game waar de dobro Rice begeleidt in de beleving van een onheilspellende kater.

Rodney Rice klopt stevig op de deur met Empty Pockets And A Troubled Mind en wie die deur eenmaal open heeft gemaakt, maakt kennis met onvervalste  country met hier en daar een vleug van West Virginian folk en opwindende countryrock. Een heel eigen stempel drukt Rice op zijn liedjes die, heel verrassend, een weids karakter doen oproepen met een galm van Lou Reed en de drive van een Green On Red. Het klinkt vreemd, maar luister naar Empty Pockets And A Troubled Mind en je weet wat ik bedoel. Deze plaat zal de legen zakken van Rice doen vullen met welgemeende credits en de zorgen van zijn geest weldadig en meer dan terecht verzachten.

Ferenc Koolen

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Moody Spring Music

video