ELLEN SUNDBERG – WHITE SMOKE AND PINES

Ellen Sundberg is een nauwelijks 21-jarige singer-songwriter uit Bjärme in de Noord-Zweedse regio Jämtland. Twee jaar geleden debuteerde ze in augustus 2013 op plaat met haar album “Black Raven” waarover ik in mijn toenmalige recensie in haar monotone zangstijl gelijkenissen meende te herkennen met de sound van Hope Sandeval (‘Mazzy Star’) en Lana Del Rey.

Naar aanleiding van die debuutplaat mocht ze als voorprogramma optreden tijdens de Europese tournee van de Texaanse singer-songwriter Israel Nash Gripka. Dat de samenwerking tussen deze twee muzikanten intensiever zou worden leek dan ook in de sterren geschreven te staan. Nu is het zover, want voor de opname van haar tweede cd “White Smoke & Pines” trok Ellen Sundberg vorig jaar zelfs naar de ranch van Israel Nash Gripka in de buurt van Austin, Texas.

Met de leden van de Gripka’s band werden de tien songs in diens woonkamer opgenomen. Haar typische, melodieuze en melancholische mijmerballads met poëtische songteksten blijven ook nu weer knap overeind. De daarbij gecreëerde sound kan best als alt.country worden omschreven, een genre waarin Israel Nash Gripka zelf bij de elitaire grootmeesters is gaan behoren.

Titels van de volgens ons beste songs op “White Smoke And Pines” dan maar: openingstrack “What Is Life” en “Swedish Inland” klinken een beetje als iets van folkduo ‘First Aid Kit’, het poppy “Four Times” met pedal steelklanken, het intieme “Headlights” (zie video), de heerlijke akoestische folkballad “Maze Of Shadows” en de in eens mix van Zweeds en Engels gebrachte countryrocker “Vägen är Lång (The Road Is Long)”.

Deze vrouwelijke Zweedse versie van Bob Dylan en Neil Young heet Ellen Sundberg. Ze is nog erg jong maar overlopend van talent en we zijn er meer dan 100% van overtuigd dat haar tweede album “White Smoke And Pines” nog maar helemaal in het begin van haar langdurige succesvolle muzikale loopbaan tot stand is gekomen. Wordt vervolgd!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy.nu
Distr.: Sonic Rendezvous

video