VARIOUS ARTISTS - A TASTE OF BESTE UNTERHALTUNG / NORDIC NOTES / CPL MUSIC

We hebben hier eind vorig jaar als eens van naaldje tot draadje uitgelegd wat het opzet was van de Duitse platenlabelmanager Christian Pliefke met “Nordic Notes”, een label dat als voornaamste doelstelling heeft om de minder bekende Scandinavische folk- en Americana-artiesten te promoten. Dat hij met dit label en met de twee andere door hem aangevoerde labels ‘CPL Music’ en ‘Beste ! Unterhaltung’ ontzettend actief bezig is moge blijken uit de release van het dubbelalbum “A Taste Of …” waarop niet minder dan 35 nummers staan van diverse artiesten die hun muziek op zijn platenlabels uitbrengen.

De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat ook wij voor het allereerst de namen horen van de meeste artiesten op deze dubbele verzamelaar. Vaak worden de liedjes ook in de originele landstalen van deze performers gezongen en dat kan variëren van Zweeds, Deens, Ijslands tot andere talen die in het Hoge Noorden worden gesproken. Maar we krijgen ook enkele nummers aangeboden in de voor ons wat meer verstaanbare talen Duits en Engels.

Tussen het ruime aanbod aan songs zijn meerdere best genietbare liedjes terug te vinden, nummers waar je zonder de inspanningen van Christian Pliefke allicht nooit van gehoord zou hebben. Daarom is dit initiatief dan ook zo bewonderenswaardig en uitnodigend om zich wat meer in het werk van enkele van de hier opduikende artiesten te gaan verdiepen.

Onze aanbeveling tot meer intensief analytisch werk centraliseert zich rond folkgroep ‘Árstíðir’ die hier het nummer “Things You Said” uit hun elders voor ‘Rootstime’ besproken album “Hvel” brengen, countryformatie ‘Ochre Room’ die “Less” brengen uit hun cd “Box Bar And Diamond”, de Ijslandse singer-songwriter Svavar Knutur met de song “Girl From Vancouver” en “Maybe” (zie akoestische versie op bijgaande video) uit het album “Louder Than Words” van Karen, Lorna en Joleen McLaughlin, aka folktrio ‘The Henry Girls’ uit Ierland.

De Ijslandse zangeres Myrra Ros met “Animal”, zanger Frieder Graef met “Back In Town”, formatie ‘Oh Lonesome Me’ met “Anywhere”, zangeres Kati Salo met “Hitch-Hiking” en zangeres en songschrijfster Gudrid Hansdottir uit de Faeröer Eilanden met het beklijvende “You Blossom Like A Flower” leveren eveneens een zeer gesmaakte bijdrage af aan de eerste van de twee cd’s in deze dubbelaar.

Het tweede schijfje bevat wat meer exotisch klinkende en nog vrij experimentele muziek die meestal gebracht wordt in de Scandinavische landstalen. De Duitse groep ‘Bube Dame König’ en het liedje “Spielemann” kennen we nog van een vroegere recensie over hun album “Traumländlein”, net als de Duitse post rock- en popformatie “Sutcliffe” die met het instrumentale nummer “Murlock” een track uit hun recentste “Album: III” brengen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Beste! Unterhaltung

video