MATTHEW ALEXANDER – THREE MINUTE MOVIE

 

Op zijn achtste leerde hij gitaar spelen en amper vijftien was Matthew Alexander toen hij zijn eerste eigen songs begon te componeren met als stichtende muzikale voorbeelden singer-songwriters als Gordon Lightfoot, Paul Simon en Bob Dylan. Als jonge performer maakte hij eind jaren ’60 eerst deel uit van de folkscène in Cambridge en trad hij nadien vooral solo op met zijn akoestische gitaar in diverse koffiehuizen van Boston, Massachusetts.

Als lid van het folktrio ‘Moonshine’ mocht hij in de beginjaren ’70 zelfs enkele voorprogramma’s spelen voor o.a. Bonnie Raitt, Billy Joel en Bruce Springsteen. Zijn solocarrière was echter minder succesrijk, ondanks de vele optredens die hij deed, en Matthew Alexander besloot dan maar om in 1982 zijn studies psychologie af te maken en een gezinnetje te stichten door met vrouw Elaine en zijn twee kinderen Ethan en Natalie naar Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina te verhuizen.

Het creëren en spelen van muziek bleef echter als een microbe door zijn leven zweven en in 2008 kwam er na lange tijd een nieuwe plaat met zijn liedjes op de markt onder de titel “Daredevil Angel”, nu gevolgd door het recentste album “Three Minute Movie” dat geproduceerd werd door zijn goede vriend Michael McGinnis en met enkele uitstekende studiomuzikanten op toetsen, dobro, pedal steel, bas en drums werd gerealiseerd.

Opvallend bij de veertien liedjes op “Three Minute Movie” is de aandacht die Matthew Alexander steeds opnieuw besteedt aan de melodie bij de nummers en ook aan de songteksten. Gelijkenissen met de muziek van artiesten als J.J. Cale, Jim Croce, James Taylor en Paul Simon duiken telkens weer op, o.a. in tracks als “Indigo And I”, titeltrack “Three Minute Movie”, “Travelling Song” en “The Wind Blows High And Low”.

“Beyond the Sea” is dan weer een totaal anders klinkend pianoliedje dat gebracht wordt in croonerstijl. Het is een Engelstalige versie van de hitsong “La Mer” uit 1946 van de Franse chansonnier Charles Trenet. Een tweede cover op deze plaat is het liedje “Ramblin’ Rose”, de populaire hit geschreven door de Sherman-broers en in 1962 in de hitparade gezongen door Nat King Cole.

Verder doen het mooie walsje “Lost In This World” en “Prison Of My Soul” (met heerlijke saxsolo door Tim Gordon) ons door het briljante gitaarspel meer denken aan het recentere werk van Mark Knopfler. Uit zijn dagelijkse leven gegrepen zijn de liedjes “Racing Against Time” en “If You Didn’t Know Me (For Hannah)” die allebei gaan over de herinneringen dodende Alzheimer-ziekte waar zijn moeder aan lijdt.

Het album “Three Minute Movie” duurt in totaal bijna vijftig minuten en is met zijn veertien liedjes een bijzonder aangenaam beluisterbare plaat geworden van een singer-songwriter die eigenlijk niets meer hoeft te bewijzen en met zijn melodieën en zangstijl voor fijn entertainment van zijn luisteraars en fans weet te zorgen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Dream 27 Records