SUSIE FITZGERALD – RESTLESS

Voor haar tweede soloplaat “Restless” schreef Susie Fitzgerald uit Denver, Colorado twaalf nieuwe nummers, allemaal liedjes in het akoestische folk- en alt.country muziekgenre, maar ook elementen uit de rock- en swingmuziek zijn in deze songs terug te vinden. Ze leerde het singer-songwriter-vak als deelnemer aan ‘Richard Thompson’s Music Master Camp’ waar o.a. Shawn Colvin, Richard en Teddy Thompson en Sloan Wainwright als lesgevers actief waren.

Thema’s als liefde, verdriet en vriendschap maar ook vijandigheid komen aan bod in de liedjes op “Restless” die Susie Fitzgerald samen met co-producer Kyle Zender in de studio in Denver heeft opgenomen voor dit op haar debuutplaat “Plenty” uit 2012 volgend album. Dat was een cd met liedjes die ze geschreven had na de pijnlijke beëindiging van een langjarige liefdesrelatie en een soort van ‘burn-out’ over haar professionele activiteiten.

Die diepgevoelige en persoonlijke songteksten zijn niet zo scherp aanwezig op “Restless”, maar een meer intensieve blik op de songteksten in het bijgevoegde boekje bij deze cd verraadt toch nog altijd een grote belangstelling voor de zorgvuldig geselecteerde woorden die ze bij haar muzikale verhalen op deze plaat heeft geschreven.

Er zitten grote brokken psychologie en filosofie in een aantal poëtische liedjesteksten op “Restless”, o.a. in de openingstrack “The Hardest March” en in het daarop volgende countrydeuntje “Mended Fences” die allebei over het beëindigen van een relatie handelen met uiteenlopende standpunten waar geen van beide ex-partners wil of kan van afwijken. Andere leuke tracks zijn “Keep On Driving”, het jazzy “Devil Dog”, countryballad en tearjerker “Everywhere & Nowhere”, de swingende rocksong “Rattlesnake” en de knappe albumtiteltrack en eerste single “Restless” (zie video).

Susie Fitzgerald begeleidt zichzelf op haar akoestische gitaar bij het zingen van de liedjes, terwijl producer Kyle Zender op leadgitaar en bas speelt, Hill Baker op drums, Phil Norman op cello, Chris Speasmaker op keyboards en John Macy op de vaak in deze songs opduikende pedal steelgitaar. Thom Flora en Chris Woods verzorgen bovendien de backing vocals bij een aantal liedjes.

Een flink gedeelte van de opbrengsten uit de verkoop van “Restless” wordt aan het goede doel geschonken, namelijk aan een organisatie die zich bezighoudt met dierenwelzijn, een thema dat Susie Fitzgerald blijkbaar heel nauw aan het hart ligt.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Big Purr Music

video